Ηλεκτρονικές συναλλαγές (υπηρεσίες) με το Ελληνικό Δημόσιο και η αποδοχή και προτίμηση τους απο τους πολίτες. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή την αποδοχή
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-31Συγγραφέας
Μπακούρης, Ανδρέας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός αποδοχής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο), από τους πολίτες στην Ελλάδα. Οι συναλλακτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πολιτών (ηλεκτρονικές συναλλαγές) με την κυβέρνηση μέσω του Διαδικτύου εξετάστηκαν στη μελέτη αυτή. Για το σκοπό αυτό, το κύριο ερευνητικό ερώτημα είναι ποια η αποδοχή των πολιτών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς επίσης και ο καθορισμός και η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη χρήση τους από τους πολίτες, και ποια η εικόνα για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως κατευθυντήριες γραμμές για την κυβέρνηση χώρας, καθώς και για τους αναλυτές και σχεδιαστές ηλεκτρονικών συναλλαγών στο δημόσιο.
Η έρευνα διερευνά τέσσερις διαφορετικούς κοινωνικούς παράγοντες: την εμπιστοσύνη όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τις στάσεις και τις πεποιθήσεις των πολιτών απέναντι σε αυτόν τον τρόπο εξυπηρέτησης, το διαδίκτυο και τις δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εργονομία και λειτουργικότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας. Οι μετρήσεις που χρησιμοποιούνται κατά την εξέταση αυτών των παραγόντων είναι προσαρμοσμένες σε προηγούμενες έρευνες και οι μετρήσεις των βασικών μεταβλητών έγιναν με μεθοδολογία που βασίζεται στο μοντέλο “Technology Acceptance Model (TAM)”. Έχουν αναπτυχθεί νέες μετρήσεις για τους παράγοντες του Διαδικτύου που σχετίζονται με τις πεποιθήσεις, το internet και την εμπιστοσύνη στις δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών και το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Η έρευνα χρησιμοποιεί διερευνητική παραγοντική ανάλυση για να προσδιορίσει τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αποδοχή της στην Ελλάδα.