Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας της Κύπρου και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-04-08Συγγραφέας
Παπακυριακού, Ανδρέας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η εργασία αυτή προσπαθεί να εντοπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας της Κύπρου.
Αρχικά (κεφ. 1) αναλύεται η έννοια της «οικονομικής κρίσης» σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη. Η οικονομική κρίση είναι μια περίοδος επιβράδυνσης της οικονομίας και απώλεια των παραγωγικών δυνάμεων σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη (απασχόλησης, επενδύσεων, κατανάλωσης, κλπ).Ακολούθως, αναφέρεται στις κυριότερες οικονομικές θεωρίες, την Μαρξιστική, την Κεϋνσιανική, τον Νεοφιλελευθερισμό (Φρίντμαν) και την Κλασσική (Adam Smith)και πώς αυτές αναλύουν τον όρο «οικονομική κρίση». Γίνεται μια ιστορική αναδρομή σε διάφορες οικονομικές κρίσεις που υπήρξαν στον Κόσμο, από τον καιρό της αρχαίας Αθήνας μέχρι και του 2008 στην Αμερική (Αρχαία Αθήνα, Βυζάντιο, Αμερική 1929, Ασία).
Το δεύτερο κεφάλαιο καταπιάνεται με την αγορά εργασίας ιδιαίτερα την ανεργία. Δίνει τους ορισμούς για την εργασία, ανεργία, απασχόληση και απασχολησιμότητα. Γίνεται εκτενής αναφορά στην έννοια «ανεργία». Ανεργία είναι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που μπορεί και θέλει να εργαστεί αλλά δεν βρίσκει εργασία. Προβάλει τις οικονομικές θεωρίες σχετικά με την ανεργία και τους διάφορους διαχωρισμούς της. Το δεύτερο κεφάλαιο τελειώνει με το πώς η ανεργία συνδέεται με την αγορά εργασίας και την μακροοικονομία.
Το κεφάλαιο 3 αναφέρεται στην έννοια της «απασχόλησης». Απασχόληση είναι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που εργάζεται. Επίσης, παραθέτει τις διάφορες μορφές απασχόλησης(μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, σύμβαση έργου, σύμβαση μαθητείας) καθώς και τους διαχωρισμούς της (επίσημο και ανεπίσημο τομέα, Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.
Στο κεφάλαιο 4 γίνεται μια ανάλυση της Κυπριακής οικονομίας σχετικά με την αγορά εργασίας και πως επηρέασε η οικονομική κρίση την αγορά εργασίας της Κύπρου. Παραθέτονται και αναλύονται στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Eurostat σχετικά με την αγορά εργασίας. (ανεργία, απασχόληση, ξένο εργατικό δυναμικό)
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο προβάλλονται αρχικά οι πολιτικές της Ευρωπαϊκή Ένωση
σχετικά με την απασχόληση. Γίνεται εκτενής αναφορά για την στρατηγική της Λισσαβόνας και την στρατηγική 2020. Ακολούθως αναφέρονται επιγραμματικά οι πολιτικές που υλοποιούνται στην Κύπρο σχετικά με την απασχόληση.