Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα σε περιόδους ύφεσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-29Συγγραφέας
Κουμανάκου, Σταυρούλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο όρος πράσινη ανάπτυξη έχει εισχωρήσει την τελευταία δεκαετία στην Ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια στην οικονομία, κάνοντας την παρουσία της αισθητή. Νέα µοντέλα διαχείρισης πόρων έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα µε κύριο γνώµονα την βελτιστοποίηση του ενεργειακού κλάσµατος αποδοτικότητας. Κύριος τοµέας αλλαγών αποτελεί ο τοµέας της κινητήριου δύναµης της οικονοµίας που είναι ο τοµέας της ενέργειας. Αναπτυγµένα κράτη έχοντας συνειδητοποιήσει τη σηµαντικότητα του θέµατος αλλά και τα τεράστια οικονοµικά οφέλη που δύνανται να αποκοµίσουν από µια τέτοια κίνηση θεσπίζουν κανόνες οικολογικής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, µειωµένης ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων τους και παραγωγής ενέργειας εκµεταλλευόµενες πιο ήπιες µορφές δηµιουργώντας ένα τεράστιο πεδίο νέων επενδύσεων.
Σε αυτή την εργασία αναφέρονται έγκυρες μελέτες και δεδοµένα σε όρους ενέργειας και ισχύος και πως αυτά διαµορφώνονται με την επιρροή συγκεκριµένων παραγόντων. Προσεγγίζονται οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας όχι µόνο ως σύνολο αλλά και επί µέρους ως δυναµικό αιολικής, ηλιακής ενέργειας και βιομάζας που αποτελούν τις κυριότερες µορφές της. Εξειδικεύει την ανάλυσή της στον ελλαδικό χώρο, µελετώντας τον τρόπο και τον βαθµό επιρροής συγκεκριµένων παραγόντων σε ένα μελλοντικό χρονικό βάθος δεκαετίας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο οικονομικής διαχείρισης. Το ίδιο ισχύει για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τομέα. Η οικονομική κρίση που χτύπησε ανελέητα την πόρτα της Ελλάδας υποδεικνύει τις δομικές αγκυλώσεις του συστήματος, καθώς επίσης και την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Ο προσεκτικός σχεδιασμός ενός προγράμματος δράσης για τη μείωση των εκπομπών, την προώθηση των καθαρών πηγών ενέργειας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το «πρασίνισμα» των υποδομών μπορεί να φέρει νέα δυναμική στις αναπτυξιακές διεργασίες της χώρας, με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, το περιβάλλον και τις θέσεις εργασίας.
Κύριοι στόχοι της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση κόστους και οφέλους των συγκεκριμένων ΑΠΕ σε όρους ποσότητας, τεχνολογίας, αποδοτικότητας και επένδυσης σε εθνικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, η κατανόηση του γενικότερου πολιτικού και οικονοµικού πλαισίου προώθησης και ανάπτυξής τους. Επίσης, μια εμπειρική διερεύνηση των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων ερευνών που έχουν ασχοληθεί με τις προαναφερόμενες ΑΠΕ. Εντέλει, διατυπώνονται προτάσεις πολιτικής που απαιτούν διαφάνεια, ευθύτητα και αποτελεσματικότητα έτσι ώστε να συντελέσουν στην εφαρμογή των ΑΠΕ σε μία «ώριμη» κοινωνία όπως η Ελληνική.