dc.contributor.advisor | Γούναρης, Σπυρίδων | |
dc.contributor.author | Μπουνάκης, Νικόλαος | |
dc.contributor.other | Mpounakis, Nicolaos | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2013-07-23 | |
dc.date.accessioned | 2013-07-23T08:41:13Z | |
dc.date.available | 2013-07-23T08:41:13Z | |
dc.date.copyright | 2013-05 | |
dc.date.issued | 2013-07-23 | |
dc.identifier.other | MBA-2013-00129 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/1293 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να διερευνήσει τις καταναλωτικές τάσεις σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και κρίσης αναφορικά με τα προϊόντα διατροφής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς αναφορικά με τα τρόφιμα πιστοποιημένης ποιότητας, είτε η πιστοποίησή τους αφορά τον τρόπο παραγωγής (προϊόντα βιολογικής γεωργίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης) είτε τον τόπο παραγωγής (προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ).
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από πρωτογενή ποσοτική τηλεφωνική έρευνα.
Η έρευνα διεξήχθη με δομημένο ερωτηματολόγιο και τηλεφωνική συνέντευξη.
Η επιλογή του δείγματος βασίστηκε στην πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με quota ως προς την ηλικία των ερωτώμενων. Τα στρώματα μέσα από τα οποία επιλέχθηκε το δείγμα δημιουργήθηκαν βάσει 3 χαρακτηριστικών: Περιφέρεια, Αστικότητα, Φύλο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρά την οικονομική κρίση ο κλάδος τον τροφίμων διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών είναι διατεθειμένο να πληρώσει παραπάνω για την αγορά τροφίμων αρκεί να είναι σίγουρο ότι αυτά είναι ασφαλή, παρά τη μείωση που έχουν υποστεί τα εισοδήματά του.
Επίσης, οι καταναλωτές σε ποσοστό 70% φαίνεται ότι δεν δέχονται να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν με αντάλλαγμα τη χαμηλή τιμή.
Η αναγνώριση των προϊόντων ΠΟΠ - ΠΓΕ γίνεται από όλους τους καταναλωτές από την ετικέτα των συγκεκριμένων προϊόντων. H χρήση των προϊόντων ΠΟΠ - ΠΓΕ είναι διαδεδομένη μεταξύ των καταναλωτών, ενώ η πιστοποίηση ΠΟΠ -ΠΓΕ λειτουργεί ως εγγύηση για την ποιότητα των τροφίμων και για τη γεύση τους. | el_GR |
dc.format.extent | 276 σ. πιν., 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.subject | Οικονομική κρίση -- Καταναλωτικές τάσεις | el_GR |
dc.subject | Economic crisis -- Consumers trends | el_GR |
dc.title | Διερεύνηση της συμπεριφοράς καταναλωτή σε σχέση με την αγορά τροφίμων πιστοποιημένης ποιότητας, σε περιόδους μείωσης εισοδημάτων, οικονομικής ύφεσης και κρίσης | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The aim of the dissertation is to investigate the consumer’s trends for food products during a period of economic crisis or indeed any type of crisis. Emphasis is given to the investigation of the consumers’ behavior concerning certified products either according to their origin (POP) or regarding the way that they were produced (certified biological products and integrated crop management).
Results were extracted from primary research through telephone interview following the structured questionnaire. The sample was based on the method of multilayer stratified sampling with quota according to the age of the respondents. The layers through which the sample was chosen were based on three characteristics, Region, extent of Urbanization and Gender.
Results showed that in spite of the economic crisis the food sector still retains an important share of the family budget. An important percentage of the consumers (51%) are willing to pay more for food products, in order to be sure of their quality and safety, in spite of their reduction in income. Additionally, an impressive 70% of the consumers do not even consider risking the safety of their food in return for lower prices.
The “Products of Origin” or those from “Integrated Crop Management” are recognized by their label as well as the fact that they are well known by the consumers, while the certification of these products acts as a guarantee for their quality and taste. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |