Η ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην οικονομική κρίση: Μελέτη επίπτωσης της στις παρεχόμενες σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και προτάσεις για τη διαχείρισή της
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-17Συγγραφέας
Γιατράκου, Άννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, είναι μια φιλοσοφία και μεθοδολογία παροχής εκπαίδευσης διαφορετική από τη συμβατική, που συνεχώς εξελίσσεται και μεγάλο μέρος του πληθυσμού συμμετέχει και τη χρησιμοποιεί σαν μέσο για την επανεκπαίδευσή του και επανακατάρτισή του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που προκύπτουν λόγω των συνεχών κοινωνικοοικονομικών μεταβολών.
Το Ε.Α.Π. είναι το μοναδικό Τριτοβάθμιο Ίδρυμα στην Ελλάδα που κάνει πράξη την ΑεξΑΕ. Οι ενδιαφερόμενοι για φοίτηση στα Προγράμματα Σπουδών ξεπερνούν κάθε έτος κατά πολύ το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων λόγω των διευκολύνσεων που προσφέρει αυτή η μέθοδος σπουδών, καθώς η πλειοψηφία των αιτούντων καλείται να ανταποκριθεί σε επιπλέον ρόλους στην καθημερινή του ζωή, εκτός από αυτόν του σπουδαστή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη φοίτηση στο Ε.Α.Π. είναι η καταβολή οικονομικής συμμετοχής όπως ορίζεται στον ιδρυτικό του Νόμο. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής, η παρούσα μελέτη εξετάζει το κατά πόσο η οικονομική κρίση, που έχει επιπτώσεις σε κρατικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό στη ζωή των πολιτών, έχει επιδράσει στις παρεχόμενες σπουδές στο Ε.Α.Π.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατίθενται στοιχεία που τηρούνται στο Ίδρυμα για το σύνολο των Π.Σ. αλλά και συγκεκριμένα για το Προπτυχιακό Π.Σ. «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» (ΔΕΟ), εξετάζοντας συγκεκριμένα πεδία από τα οποία αντλούνται στοιχεία για την αντίδραση του φοιτητικού πληθυσμού στην πορεία των σπουδών τους. Τα πεδία αυτά εξετάζει και το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε ενεργούς φοιτητές της ΔΕΟ, προσαρμοσμένα κατάλληλα προκειμένου να συλλεγούν χρήσιμα στοιχεία και να εξαχθούν συμπεράσματα για τους τομείς τους οποίους έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση στο Ε.Α.Π. και σε ποιο βαθμό, ώστε να οδηγήσουν το Ίδρυμα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.