Αξιολόγηση του κλίματος ασφάλειας σε ΜΕΘ και παθολογικά τμήματα Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-02-11Συγγραφέας
Καραΐσκου, Αγγελική
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η ασφαλής φροντίδα θεωρείται ως προτεραιότητα τόσο των εθνικών συστημάτων όσο και των οργανισμών υγείας. Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ΛΧΠΥΥ) αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του φορτίου των σφαλμάτων φροντίδας.
Σκοπός: της παρούσας έρευνας ήταν να αξιολογήσει την κουλτούρα ασφάλειας στα παθολογικά τμήματα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ενός Γενικού Νοσοκομείου της Αθήνας.
Δείγμα και μέθοδος: το δείγμα αποτέλεσαν γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονταν σε αυτά τα τμήματα με τη χρήση ενός ανώνυμου και αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που περιελάμβανε την ελληνική έκδοση του εργαλείου «Πεποιθήσεις για την Ασφάλεια» πρωτότυπο, SAQ.
Αποτελέσματα: Αναλύθηκαν 85 (79,4%) πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από 115 γιατρούς και νοσηλευτές που σήμερα εργάζονται στα παθολογικά τμήματα και τις μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Η πλειοψηφία ήταν νοσηλευτές (67,06%). Οι γιατροί δήλωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους (p = 0,008) και μικρότερη κόπωση από τους νοσηλευτές (p <0,001). Ο παράγοντας ομαδική εργασία ποίκιλλε σημαντικά μεταξύ των δύο επαγγελματικών ομάδων (γιατροί 77,38 έναντι 67,84 νοσηλευτές, p = 0.0072). Το συνολικό κλίμα ασφάλειας φαίνεται να επηρεάζεται από την έλλειψη ανατροφοδότησης των εργαζομένων. Η επαγγελματική εμπειρία του δείγματος συσχετίζεται θετικά με τους παράγοντες του SAQ και κυρίως με τις αντιλήψεις τους για τη διοίκηση. Στο σύνολό τους οι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το έργο τους με πιθανές επιπτώσεις για την ασφάλεια των ασθενών. Η επίπτωση των ΛΧΠΥΥ υπολογίστηκε 18,74 λοιμώξεις / 1000 ασθενείς ημέρες στη ΜΕΘ και 7,68 λοιμώξεις/1000 ασθενείς ημέρες στην παθολογική κλινική.
Συμπεράσματα: Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στην αξιολόγηση του κλίματος ασφάλειας μεταξύ των νοσηλευτών και των γιατρών του ίδιου τμήματος αλλά δεν υπάρχει καμία διαφορά στο συνολικό κλίμα ασφάλειας των τμημάτων στο ίδιο νοσοκομείο. Οι ΛΧΠΥΥ μπορεί να συσχετίζονται με το κλίμα και την κουλτούρα ασφάλειας ενός οργανισμού υγείας.