Παρένθετη μητρότητα: Ηθικά και νομικά ζητήματα
Επιτομή
Η παρένθετη μητρότητα ως βιοηθικό θέμα προκαλεί διάφορες ανησυχίες και μια από τις ανησυχίες σχετίζεται με την συγκατάθεση της παρένθετης μητέρας. Γι’ αυτό το λόγο, η μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως πρώτο στόχο να αναδείξει αν μπορεί να υπάρξει πραγματική και αποδεκτή συγκατάθεση μιας γυναίκας να γίνει φέρουσα μητέρα ενώ δεν γνωρίζει συναισθηματικά, ψυχολογικά κα σωματικά πως θα επηρεαστεί η ίδια. Ακόμη ένας κύριος στόχος αφορά στην σχετική νομοθεσία της Ελλάδας και της Κύπρου επί του θέματος, συγκεκριμένα, η μεταπτυχιακή διατριβή , μετά από ανάλυση της νομοθεσίας, θα παρουσιάσει τι προσφέρει η νομοθεσία στην ίδια την παρένθετη μητέρα. Ο τρίτος και τελευταίος στόχος είναι να παρουσιαστούν συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απόψεις των Κύπριων πολιτών για την παρένθετη μητέρα και για την σχετική σύγχρονη Κυπριακή νομοθεσία, στη βάση του ερωτηματολόγιου που έχει εκπονηθεί αποκλειστικά για αυτήν την μεταπτυχιακή διατριβή.
H μεθοδολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την μεταπτυχιακή διατριβή είναι, εν μέρη, η υπάρχουσα ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία για το υπό εξέταση θέμα - συγκεκριμένα, από υπάρχουσα άρθρα, βιβλία και διατριβές. Το δεύτερο μέρος της μεθοδολογίας είναι το ερωτηματολόγιο που έχει διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2023 για Κύπριους πολίτες και τα σχετικά αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα σχετικά με την μεταπτυχιακή διατριβή είναι ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια πραγματική συγκατάθεση, εφόσον τα συναισθήματα, η ψυχολογική κατάσταση και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την παρένθετη μητέρα και ότι αυτή η μέθοδος δεν κατηγοριοποιείται με ευκολία ούτε σαν εργασία ούτε ως υπηρεσία. Σχετικά με την νομοθεσία της Κύπρου και της Ελλάδας, υπάρχει νόμιμη αποδοχή της ‘χρήσης’ της μεθόδου της παρένθετης μητρότητας, αλλά στον ελάχιστον βαθμό και με λίγη ευελιξία ως προς τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος. Επιπλέον, δεν διαφαίνεται να προσφέρονται και πολλά στην παρένθετη μητέρα εκτός από δαπάνες, που δεν γνωρίζουμε σε πρακτικό επίπεδο αν δίνονται. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που διεξάχθηκε, διαφαίνεται μια θετική κατεύθυνση ως προς την υποστήριξη της παρένθετης μητρότητας σε νομοθετικό πλαίσιο, άλλα με την απαγόρευση της χρήσης των ωαρίων της ίδιας της παρένθετης μητέρας. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσαν θρησκευόμενοι και οι πλείστοι υποστηρίζουν την ελευθερία της γυναίκας ως προς την «χρήση» του σώματος της.