Μουσείο, εκπαίδευση και θρησκευτική ταυτότητα τον 21ο αιώνα: Εκκλησιαστικό μουσείο Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου
Abstract
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση του ερωτήματος: Πώς το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του σχολείου; Η απάντηση επιδιώκεται να δοθεί μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μουσειοεκπαιδευτικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο: «Ταξιδιώτες στον Χρόνο: Γνωριμία με τις εικόνες».
Για την επίτευξη του πιο πάνω προγράμματος, οι επιμέρους στόχοι της έρευνας, εστίασαν σε πτυχές όπως, ο ορισμός της έννοιας μουσείο και της ιστορικής εξελικτικής πορείας του, η μελέτη του θεσμού της εκπαίδευσης και η έννοιας της θρησκευτικής ταυτότητας στον 21ο αιώνα. Μελετήθηκαν, επίσης, οι θεωρίες και οι αρχές που στηρίζουν ένα μουσειοεκπαιδευικό πρόγραμμα καθώς και τα χαρακτηριστικά του. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση κάλυψε πληροφορίες από την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μαρωνίτικης Κοινότητας της Κύπρου και του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου. Επιπρόσθετα μελετήθηκε και το ερευνητικό πλαίσιο των Γενικών Μαθησιακών Αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς σχεδιασμού του προγράμματος αλλά και αξιολόγησής του.
Το μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Εφαρμόστηκε με τη συμμετοχή της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Αγίου Μάρωνα. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν με τη μέθοδο της μη συμμετοχικής παρατήρησης, από ανεξάρτητο παρατηρητή καθώς και με ερωτηματολόγιο που χορηγήθηκε στα παιδιά. Από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων διαφάνηκε πώς η στοχευμένη προσπάθεια για σύνδεση των δύο θεσμών, του σχολείου και του μουσείου, επιτυγχάνεται μέσω ενός μουσειοεκπαιδευτικού προγράμματος