Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΚαπετανοπούλου, Παρασκευή
dc.contributor.authorΚωνσταντίνου, Παναγιώτα
dc.contributor.otherConstantinou, Panagiota
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2023-08-07T08:59:53Z
dc.date.available2023-08-07T08:59:53Z
dc.date.copyright2023-08-07
dc.date.issued2023-05
dc.identifier.otherΔΤΠ/2023/00276el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/5619
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΤα συστήματα ποιότητας έχουν ριζώσει για τα καλά στη σημερινή αγορά με το κάθε ένα να έχει τις δικές του απαιτήσεις. Ένα εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων, όπως είναι η Veltia, έχει εφαρμόσει το σύστημα ποιότητας ISO 17025:2017. Το συγκεκριμένο σύστημα αναφέρεται στις διάφορες απαιτήσεις που χρειάζεται να έχει ένα εργαστήριο σε θέμα προσωπικού, εγκαταστάσεων, εκπαίδευσης και πολλά άλλα που θα αναλυθούν στην παρούσα διπλωματική εργασία. Η χρήση και εφαρμογή των στατιστικών εργαλείων είναι πολύ χρήσιμη σε διάφορους τομείς. Σε ένα εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλους τους τομείς του. Από την καταγραφή των πελατών μέχρι και τις αναλύσεις που γίνονται μέσα στο εργαστήριο. Μερικοί τομείς που θα μελετηθούν στην εργασία αυτή είναι η χρήση στατιστικών εργαλείων σε: • Συλλογή και επεξεργασία αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένο πελάτη • Σύγκριση αποτελεσμάτων σε δείγματα επάρκειας • Επικύρωση μιας νέας μεθόδου. Σκοπός της έρευνας στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι η χρήση των στατιστικών εργαλείων στο εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων. Αρχικά, θα γίνει συλλογή αποτελεσμάτων ενός πελάτη σε 4 διαφορετικά δείγματα στα οποία γίνεται επεξεργασία μέχρι το τελικό προϊόν. Σε αυτό το κομμάτι θα υπολογισθεί η μέση τιμή και η τυπική απόκλιση και στη συνέχεια θα γίνουν γραφικές παραστάσεις για την αξιολόγηση και τη σύγκρισή τους. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας θα επιλεχθεί ένα επιτυχημένο δείγμα επάρκειας από τη Veltia όπου θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της με άλλα 19 εργαστήρια. Εδώ θα γίνει επίσης ο υπολογισμός της μέσης τιμής και της τυπικής απόκλισης με χρήση γραφικής παράστασης για ευκολία στη σύγκριση. Στο τελευταίο κομμάτι θα παρουσιασθεί η επικύρωση της μεθόδου προσδιορισμού τοξινών σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Η χρήση των στατιστικών εργαλείων στο συγκεκριμένο μέρος γίνεται με τη χρήση και κατασκευή χάρτη ελέγχου. Η διπλωματική εργασία θα κλείσει με σχόλια και συμπεράσματα.el_GR
dc.format.extentxii, 92 σ. ; 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessel_GR
dc.subjectΣτατιστικά εργαλεία -- Ανάλυση τροφίμωνel_GR
dc.subjectStatistical tools -- Food analysisel_GR
dc.titleΕφαρμογή στατιστικών εργαλείων σε εργαστήριο αναλύσεων τροφίμωνel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractQuality systems are well established in today's market with each having its own required procedures . A food analysis laboratory, such as Veltia, has implemented the quality system ISO 17025:2017. This system refers to the various requirements that a laboratory needs to have in terms of personnel, facilities, training and many more that will be analyzed in this thesis. The use and application of statistical tools is very useful in various areas. In a food analysis laboratory can find application in all its fields. From the recording of customers to the analyses made in the laboratory. Some areas to be studied in this paper are the use of statistical tools in: • Collection and processing of results to a specific customer • Comparison of results to proficiency samples • Validation of a new method. The purpose of the research in this thesis is the use of statistical tools in the food analysis laboratory. Initially, a customer's results will be collected in 4 different samples which are processed until the final product. Firstly, the mean and standard deviation will be calculated and then graphs will be made to evaluate and compare with. In the second part of the research, a successful sample of competence will be selected by Veltia where its results will be compared with 19 other laboratories. The average value and standard deviation will also be calculated here using a graph for ease of comparison. Finally, will present the validation of the method of determination of toxins in food and animal feed. The use of statistical tools in this part is done by using and constructing a control chart. Conclusions and comments will be drawn in the end of the dissertation.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής