Κυβερνοασφάλεια και ευαισθητοποίηση περί ιδιωτικότητας και προστασίας δεδομένων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-05Συγγραφέας
Χαραλάμπους, Φοίβος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι τεχνολογικές εξελίξεις σηματοδοτούσαν πάντοτε ένα καθοριστικό παράγοντα αλλαγών για την ανθρωπότητα. Η όλο και περισσότερη χρήση της τεχνολογίας προκάλεσε επιδράσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ένα αρνητικό φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι κυβερνοεπιθέσεις. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις κυβερνoεπιθέσεις, ώστε να γίνει αντιληπτή η επικινδυνότητα τους, καθώς επίσης και την εξέταση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την ιδιωτικότητά τους.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών επιθέσεων στο πέρασμα του χρόνου φτάνοντας στο σήμερα και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων εν καιρώ πανδημίας. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και τα διάφορα είδη με τα οποία οι εγκληματίες μπορεί να τις πραγματοποιήσουν. Το κεφάλαιο κλείνει με αναφορά σε παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων που έγιναν σε εταιρείες ή οργανισμούς που θεωρούνταν κολοσσοί, ωστόσο δεν στάθηκαν ικανοί να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις.
Το δεύτερο κεφάλαιο έχει σαν στόχο την κατανόηση της έννοιας της κυβερνοασφάλειας, καθώς και την παρουσίαση προτεινόμενων τρόπων ενίσχυσης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην ενημέρωση και τις δράσεις που πρέπει να υιοθετήσει η ευρύτερη κοινωνία, ώστε να επιτευχθεί ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ιδιωτικότητα του.
Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο ασχολείται αποκλειστικά με την περιγραφή της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για διεξαγωγή της έρευνας ήταν μέσω ερωτηματολογίου. Μελετήθηκαν η συμπεριφορά και οι συνήθειες των ατόμων στο διαδικτυακό χώρο και εξετάστηκε κατά πόσο είναι ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι για θέματα ιδιωτικότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αρκετά ανησυχητικά, αφού έδειξαν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Παρατηρήθηκε και η ύπαρξη του φαινομένου του παραδόξου, καθώς οι ανησυχίες των ερωτώμενων για τους κινδύνους του διαδικτύου δεν ήταν ανάλογες με τη συμπεριφορά τους. Γενικότερα, το κύριο ζήτημα ήταν να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και οι αναγνώστες να κατανοήσουν πως η ιδιωτικότητά τους αποτελεί υψίστης σημασίας.