Η χρήση νέων τεχνολογιών για πιο αποτελεσματική αστυνόμευση στην Κύπρο
Abstract
Η Αστυνομία έχει ως κύριο καθήκον, τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και τη σύλληψη και δίωξη των παρανομούντων. Για την επίτευξη των στόχων της, η Αστυνομία πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η κοινωνία συνεχώς μεταβάλλεται όπως και το έγκλημα, έτσι και η Αστυνομία θα πρέπει συνεχώς να αναζητά νέα μέσα και την συνεχή αναβάθμιση του τρόπου αστυνόμευσης, αλλά και του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, ώστε να προσαρμόζεται με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Στην παρούσα διατριβή, αρχικά γίνεται μελέτη των εφαρμογών έξυπνης αστυνόμευσης που χρησιμοποιεί η Κυπριακή Αστυνομία στην εκτέλεση των καθηκόντων της, με έμφαση σε εφαρμογές που βοηθούν τους αστυνομικούς στα καθημερινά τους καθήκοντα. Στην συνέχεια, γίνεται αναφορά σε εφαρμογές έξυπνης αστυνόμευσης και σε λογισμικά που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος. Οι εφαρμογές αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο παρόν στάδιο στην Κύπρο ένεκα της νομοθεσίας που διέπει την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Στο τρίτο κεφάλαιο της διατριβής γίνεται επεξήγηση της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την εφαρμογή του “Mobile Policing” από την Κυπριακή Αστυνομία. Στην συνέχεια αναφέρονται εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν στις κινητές συσκευές, όπως επίσης και οι νομοθετικές τροποποιήσεις που επιβάλλονται να γίνουν πριν την εφαρμογή του “Mobile Policing”.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μελέτη για την εφαρμογή του “Mobile Policing” από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, τις εφαρμογές των συσκευών που χρησιμοποιούνται και τις δυνατότητες που προσφέρει στους αστυνομικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύονται τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την διατριβή. Η χρήση σήμερα εφαρμογών της έξυπνης αστυνόμευσης από την Κυπριακή Αστυνομία, έχουν επέφεραν αρκετά θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος. Η σταδιακή εφαρμογή του “Mobile Policing” και η χρήση λογισμικών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, θα επιφέρουν αρκετές αλλαγές προς τον τρόπο που εκτελούν τα καθήκοντα τους οι αστυνομικοί και θα υπάρξει πιο θετική αντιμετώπιση του κοινού προς την αστυνομία.