Συγκριτική οικονομική ανάλυση στον τραπεζικό τομέα με έμφαση στις εταιρείες HSBC, BARCLAYS και Τράπεζα Πειραιώς.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-05Συγγραφέας
Νούσης, Ευθύμιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι τράπεζες αποτελούν καίριο πυλώνα κάθε σύγχρονης οικονομίας, καθώς είναι η βασική πηγή άντλησης κεφαλαίων τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προσφέρουν αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα. Το αγαθό το οποίο εμπορεύονται είναι το χρήμα, ενώ κύρια συνιστώσα για την αποτελεσματική λειτουργία τους αποτελούν οι πληροφορίες, με αναφορά στη διαθεσιμότητα αλλά και στην αξιοπιστία αυτών. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό, όλες οι τράπεζες υπόκεινται σε θεσμικά πλαίσια με τα οποία καθορίζονται οι πιστωτικές πολιτικές τους, προκειμένου να αξιολογούν τους υποψήφιους δανειστές δίκαια και αντικειμενικά. Οι τράπεζες λαμβάνουν έσοδα από επιτόκια από δανειακές συμβάσεις καθώς και από τη διακράτηση προμηθειών επί επενδυτικών χαρτοφυλακίων των πελατών τους, αλλά και τυχόν έσοδα από τα εμπορικά χαρτοφυλάκια των ιδίων. Στον αντίποδα, οι τράπεζες εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς τους από τις καταθέσεις των πελατών τους. Πάγια πρακτική αποτελεί η συγχώνευση των καταθέσεων σε παράγωγα προϊόντα, τα οποία πωλούνται στην πρωτογενή ή στη δευτερογενή αγορά για την περαιτέρω άντληση κεφαλαίων, αλλά και η ανακατεύθυνση των αποταμιευμένων κεφαλαίων προς δανειακές συμβάσεις.
Οι τράπεζες λειτουργούν ανταγωνιστικά, και ως εκ τούτου υπόκεινται σε αξιολόγηση της οικονομικής τους θέσης, μέσα από την αξιολόγηση τριών κυρίων συνιστωσών· της κερδοφορίας – αποδοτικότητας, της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της ρευστότητας. Όπως και οι υπόλοιποι οργανισμοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους έτσι και οι τράπεζες πρέπει να είναι κερδοφόρες, να έχουν ισορροπημένη κεφαλαιακή διάρθρωση και επαρκή ρευστότητα προκειμένου να εκπέμπουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές, τις κεντρικές τράπεζες και εν γένει την αγορά. Σημειώνεται ωστόσο, ότι κατά την αξιολόγηση της οικονομικής θέσης των τραπεζών χρησιμοποιούνται ειδικοί δείκτες, καθώς υπάρχει διαφοροποίηση στην προσφορά αξίας των τραπεζών.
Στα πλαίσια της παρούσης διεξήχθη οικονομική ανάλυση για τις Barclays, HSBC και Τράπεζα Πειραιώς, με υπολογισμό αριθμοδεικτών κερδοφορίας – αποδοτικότητας, κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας. Εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ξένων τραπεζών και της Τρ, Πειραιώς, όπως αυτές παρουσιάζονται στην παρούσα.