Ο τραπεζικός τομέας μετά την πανδημία COVID-19
Επιτομή
Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί μεγάλες απώλειες ζωών και σοβαρά ανθρώπινα δεινά παγκοσμίως. Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας στη ζωντανή μνήμη, η οποία έχει επίσης δημιουργήσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, με διακοπή της παραγωγής στις πληγείσες χώρες, κατάρρευση της κατανάλωσης, της εμπιστοσύνης και τα χρηματιστήρια ανταποκρίνονται αρνητικά σε αυξημένες αβεβαιότητες.
Η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για μετασχηματισμό και καινοτόμο αναδιάρθρωση, κάτι που πλέον απαιτείται για να ευδοκιμήσει ο περισσότερο ψηφιακός κόσμος που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε η πανδημία και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας ακόμη σοβαρός κίνδυνος. Οι αβεβαιότητες και οι οικονομικές πιέσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία θα μπορούσαν να εμποδίσουν την οικονομία της Ελλάδας να ξεκινήσει τον απαραίτητο μετασχηματισμό. Οι κίνδυνοι είναι πολυάριθμοι. Τα μέτρα που ελήφθησαν υποστήριξαν την πιστωτική ανάπτυξη και την χαλάρωση της ρύθμισης και έχουν μετριάσει τον αρχικό αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες. Η πρόωρη απόσυρση αυτών, αποτελεί κίνδυνο.
Σκοπός της μελέτης μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο που θα διαδραματίσουν αυτά τα μέτρα, στην μετά-COVID εποχή: η ψηφιοποίηση, η προσαρμοστικότητα στις ανάγκες των πελατών αύξηση της αποτελεσματικότητας και η διαφοροποίηση των εσόδων. Το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο τρόπος με τον οποίο τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυτές τις τάσεις θα είναι βασικά για το μέλλον. Βασικό ερευνητικό ερώτημα της μελέτης αυτής είναι ο βαθμός ετοιμότητας των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το νέο τραπεζικό περιβάλλον που επιβάλλει η μεταπανδημική εποχή.