Εφαρμογές για το θαλάσσιο τουρισμό στη νήσο Κύπρο, που χρησιμοποιεί ως μέσο το ιστιοπλοϊκό και το μηχανοκίνητο σκάφος
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-06Συγγραφέας
Βασιλειάδου, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η Κύπρος είναι από τους πιο γνωστούς και καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς και θέλοντας να διατηρήσει ένα ανταγωνιστικό υπόβαθρο σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου έχει δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της και αναβαθμίζοντας τις υποδομές του ναυτικού τουρισμού.
Ο τουρισμός σκαφών αναψυχής (yachting) έχει γίνει σημαντικό πλεονέκτημα για τις νησιωτικές και παράκτιες χώρες λόγω των εθνικών και διεθνών επενδύσεων, των ευκαιριών απασχόλησης και του εισοδήματος συναλλάγματος που προσφέρει.
Η Κύπρος έχει θέσει ως στόχο ως το 2030 να είναι μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις στην ιδιωτική θαλάσσια περιήγηση, κατασκευάζοντας πολυτελείς και σύγχρονες μαρίνες και επενδύοντας στην ανάπλαση των ήδη υπαρχουσών.
Στη γραμμή αυτή έχει γίνει ένας αρχικός σχεδιασμός μίας εφαρμογής που εξυπηρετεί τους χρήστες του ιστιοφόρου και του μηχανοκίνητου σκάφους, συνδέοντας τους με τις παροχές του νησιού γύρω από το yachting, με τα αρμόδιες υπηρεσίες, κάνοντας τις διαδικαστικές υποθέσεις πιο σύντομες και αποσυμφορίζοντας τον όγκο εργασιών για τις υπηρεσίες, προβάλλοντας τον κυπριακό τουρισμό και πολιτισμό μέσω αυτής και δίνοντας το έναυσμα για την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών για την εξάλειψη των επιπτώσεων του τουρισμού γιοτ στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Για την ολοκλήρωση της εργασίας έχει γίνει ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας καθώς και μελέτη στοιχείων και στατιστικών φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εργασία αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια που αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικά στοιχεία του παγκόσμιου και του κυπριακού τουρισμού και ειδικότερα για τον τουρισμό yachting. Επίσης οι μαρίνες της Κύπρου και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη ναυσιπλοΐα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής που προτείνεται να δημιουργηθεί, αναφερόμενοι στα τεχνικά χαρακτηριστικά της και στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι γνώμονες που λήφθηκαν για τη δημιουργία της εφαρμογής και παρουσιάζονται οι τομείς και οι κατηγορίες χρηστών που θα επωφεληθούν από τη δημιουργία της.
Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας πραγματοποιείται μία SWOT ανάλυση των στοιχείων δημιουργίας της εφαρμογής και παρατίθενται οι προτάσεις και τα συμπεράσματα βασισμένα στην προοπτική δημιουργίας της εφαρμογής που προτείνεται.
Εν κατακλείδι το πέμπτο κεφάλαιο είναι ο επίλογος της παρούσας εργασίας