Κρυπτονομίσματα, αχρήματες κοινωνίες και ασφάλεια
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-11Συγγραφέας
Μυριούνης, Χαρίσης Παύλος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό στοιχείο που λειτουργεί στις συναλλαγές όπως ένα νόμισμα. Το βασικό στοιχείο ενός κρυπτονομίσματος είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας, μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία
Οι στόχοι της μεταπτυχιακής διατριβής είναι πολλαπλοί. Αρχικά, γίνεται μια σε βάθος έρευνα για την υφιστάμενη γνώση αναφορικά με το χρήμα και τα νομίσματα και την εξέλιξη που έχουν στην κοινωνία και τον ρόλο που παίζουν στην διαμόρφωση των συναλλαγών μιας κοινωνίας . Μέσα από αυτήν την εξέλιξη δημιουργήθηκαν και τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα, τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα ,και μέσα από αυτά η λειτουργία της τεχνολογίας του blockchain.
Στην συνέχεια προσπαθούμε να διεισδύσουμε στην σχέση που έχουν τα κρυπτονομίσματα με το χρήμα και πως διαμορφώνονται ως μια λογιστική μονάδα. Γίνεται εκτενής αναφορά για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων , πως διαμορφώνεται η αξία τους στα διάφορα ανταλλακτήρια και τις διαφορές που υπάρχουν στις αξίες των κρυπτονομισμάτων.
Όσον αναφορά την σύγκριση των κρυπτονομισμάτων γίνεται μια αναφορά στους τρόπους και τα κριτήρια που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να αξιολογήσουμε τα κρυπτονομίσματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Γίνεται μια αναφορά για τις αλλαγές που έχουν φέρει τα κρυπτονομίσματα μέσα από την τεχνολογία του blockchain και τις ευκαιρίες τα θετικά και τα αρνητικά που έχουν προκύψει από την νέα αυτή την τεχνολογία στον κόσμο αλλά και την Ελλάδα .
Επιπλέον γίνεται και μια ιστορική αναδρομή και σημαντική κριτική, σύγκριση , για τις απότομες μεταβολές που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία και στα χρηματιστήρια και έχουν οδηγήσει στα λεγόμενα ‘κραχ’ και την προσοχή που χρειάζεται γιατί μπορεί να ξανά οδηγηθούμε σε αυτούς τους δρόμους .
Παράλληλα γίνεται και μια αναφορά, ως οδηγός, στο τρόπο φορολογίας των κρυπτονομισμάτων , για όποιον θέλει να επένδυση σε αυτά τα νομίσματα.
Στο τέλος γίνεται μια αναφορά στην προσπάθεια ένταξης και εφαρμογής των συγχρόνων πρακτικών αυτής τις νέας τεχνολογίας σε διάφορα πεδία και στην κρυπτοεπιχειρηματικότητα και την λύση που θα μπορούσε να δώσει η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με το ψηφιακό ευρώ .