Αλλαγές χρήσεων γης εντός και εκτός των περιοχών Natura 2000 της Κύπρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-11Συγγραφέας
Ιορδάνους, Χρυστάλλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου είναι πλούσιες σε βιοποικιλότητα ενώ συγχρόνως περιλαμβάνουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ευημερία πολλών ενδημικών πουλιών και φυτών αλλά και σημαντικών ενδιαιτημάτων (Christodoulou, 2016). Παρόλα αυτά, τέτοιες περιοχές εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις και απειλές, η σημαντικότερη εκ των οποίων μεσοπρόθεσμα είναι η αλλαγή χρήσεων γης. Η εργασία είναι σημαντική διότι δίνει πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση και την πορεία στην οποία βρίσκονται οι ΠΠ της Κύπρου και μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά άλλους ερευνητές.
Στην παρούσα διπλωματική εξετάζονται με ποιους τρόπους οι αλλαγές στην χρήση γης επηρεάζουν το περιβάλλον των προστατευόμενων περιοχών της Κύπρου, καθώς και πως πρέπει να γίνει η σωστή διαχείριση για την άμεση προστασία και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στις περιοχές αυτές. Ειδικότερα, στοχεύει στο να δώσει απαντήσεις σχετικά με ποια είναι οι πορεία των αλλαγών οι οποίες έχουν συντελεστεί τα τελευταία 18 χρόνια εντός και εκτός των ΠΠ στην Κύπρο, τι αλλαγές έχουν συντελεστεί στην σύνθεση και στη δομή των τοπίων στα οποία βρίσκονται οι περιοχές αυτές αλλά και πως επηρεάζουν δυνητικά οι αλλαγές αυτές έναν αριθμό ειδών και ενδιαιτημάτων τα οποία βρίσκονται υπό προστασία με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τους Οικοτόπους και τα Πουλιά.
Η μεθοδολογία βασίζετε σε προηγούμενη δουλειά από τον Vogiatzakis (2016). Εξετάστηκαν χάρτες CORINE LANDCOVER για τα έτη 2000 και 2018 – δεδομένα εδαφοκάλυψης - στο λογισμικό GIS με στόχο την εύρεση αλλαγών χρήσης γης εντός και εκτός των ΠΠ. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του λογισμικού FRAGSTATS εξετάστηκαν μια σειρά μετρικών τοπίου για τη σύνθεση και τη δομή του. Πραγματοποιήθηκε συσχετισμένος έλεγχος t (paired samples t-test) με σκοπό την παρατήρηση της αλλαγής του τοπίου εντός και εκτός των ΠΠ και του ρυθμού αλλαγής του τοπίου. Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκαν για την διεξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τη δυνητική επίδραση τη δομής τοπίου στην κατανομή των ειδών.