Βιώσιμη οργανωτική απόδοση νοσοκομείου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης
Abstract
Η ανάγκη δεδομένων, επεξεργασίας, ανάλυσης και διαχείρισης της παραγόμενης γνώσης είναι πολύ σημαντική για τη λήψη αποφάσεων γρήγορα και με ακρίβεια. Μια απογραφή δεδομένων και ένα σύστημα που περιέχει εργαλεία ή λειτουργίες που είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα δεδομένα των καταστροφών πρέπει να ετοιμάζονται εγκαίρως. Ειδικότερα σε περιπτώσεις που απαιτείται η αύξηση της ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η λήψη σωστών και με ακρίβεια αποφάσεων δεν είναι εύκολη και δεν εξαρτάται μόνο από τα δεδομένα Πρέπει να προετοιμαστεί με τη μορφή χρήσιμης πληροφορίας ή γνώσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη λήψη των αποφάσεων. Η εφαρμογή της διαχείρισης της γνώσης (KM) σε καταστροφές και έκτακτες ανάγκες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στη παροχή βοήθειας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν ακριβείς αποφάσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης ή τη διαχείριση των κινδύνων.
Βασικός στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση των χαρακτηριστικών της διαχείρισης της γνώσης και της ετοιμότητας των νοσοκομείων ως οργανισμών και της αντίδρασής τους απέναντι σε προκύπτουσες έκτακτες ανάγκες και καταστροφές. Επιπρόσθετα διερευνώνται βιβλιογραφικά πιθανές αλληλεπιδράσεις και συσχετίσεις ΔτΓ και της ετοιμότητας των νοσοκομείων με καταγραφή των καλύτερων πρακτικών και εμπειριών. Τα παραπάνω έχουν ως στόχο και σχετίζονται με τη χρήση της σωστής πληροφορίας στο σωστό χρόνο, το σωστό μέρος που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για την οργάνωση ακριβούς και αποτελεσματικής δράσης.
Για τη συγγραφή της παρούσας βιβλιογραφικής εργασίας δόθηκε προτεραιότητα σε δευτερεύοντα δεδομένα. Έχουν χρησιμοποιηθεί ιστοσελίδες, βιβλία, προηγούμενα δημοσιευμένα άρθρα, μελέτες περιπτώσεων και διάφορες ερευνητικές εκθέσεις. Επιλέχθηκαν άρθρα των τελευταίων ετών αλλά και παλιότερα βιβλία των κυριότερων εκφραστών της KM, καθώς και οδηγοί της αμερικάνικης FEMA. Κυρίως μελετήθηκαν άρθρα που αφορούσαν τη ΔτΓ, την ηγεσία, το ίδιο το νοσοκομείο και την ετοιμότητα του.
Η διαχείριση της γνώσης είναι πολύ χρήσιμη για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών. Στην ουσία, η οργάνωση της γνώσης, η μετατροπή της ανθρώπινης γνώσης και η διαχείρισή της συντελούν στην αύξηση της ετοιμότητας για την καλύτερη ανταπόκριση των οργανισμών υγείας σε έκτακτες ανάγκες. Μέσω της δημιουργίας μιας κοινής ολοκληρωμένης βάσης η ΔτΓ διαμορφώνει ενιαία λειτουργική εικόνα, αυξάνει τη διαλειτουργικότητα, τη νοημοσύνη, την κατάρτιση και το βαθμό απόκρισης των οργανισμών υγείας. Ως στρατηγική προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, η διαχείριση της γνώσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μόχλευση της υπάρχουσας γνώσης και στη μετατροπή της νέας γνώσης σε δράση μέσω του κύκλου της Διαχείρισης Γνώσης. Θα χρειαστεί βέβαια περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στους θεματικούς τομείς της διαχείρισης της πληροφορίας και της γνώσης, της τεχνολογίας και των συναφών τομέων για τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερης ετοιμότητας μέσω της KM.