Investigating the impact of major environmental works on tourists in major destinations in Greece and/or Cyprus
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-12Συγγραφέας
Apostolou, Aristotelis
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης/έρευνας αποτελεί ο προσδιορισμός των αρνητικών ή θετικών επιδράσεων που έχουν έργα ανανεώσιμών πηγών ενέργειας στον τουρισμό στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία ο τουρισμός αποτελεί βασικό «εξαγωγικό» προϊόν καταλαμβάνοντας ένα σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας. Γίνεται μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης αυτών των επιδράσεων στο τουριστικό προϊόν και σύνδεση τους με διαφορετικούς παράγοντες όπως χώρα καταγωγής τουριστών, οικονομικό επίπεδο, μορφωτικό επίπεδο και οικογενειακή κατάσταση. Τέλος, έγινε προσπάθεια να προσδιορίσουμε κατά πόσο αυτές οι αρνητικές επιδράσεις τέτοιων περιβαλλοντικών έργων μπορούν να επηρεάσουν την χάραξη πολιτικών για περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα από τις αρμόδιες αρχές και να οδηγήσουν σε συμβιβαστικές λύσεις ικανοποιώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ενδεχομένως, ένα έργο το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό μιας τοπικής κοινωνίας να μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η όχληση και παράλληλα να μην χάνονται τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του.
Για τους σκοπούς της μελέτης, επιλέξαμε την κατασκευή και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου στο νησί της Πάρου με υψηλό περιβαλλοντικό όφελος. Κατόπιν δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώθηκε διαδικτυακά και περιλάμβανε πέρα των ερωτήσεων επί του θέματος και κάποια δημογραφικά στοιχεία των ερωτηθέντων ώστε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αναλύσεις. Το δείγμα το οποίο στοχεύαμε ήταν περισσότεροι από 300 ερωτηθέντες κυρίως ξένοι, κάτοικοι εξωτερικού, δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα 135 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια.
Η μέθοδός που χρησιμοποιήθηκε για τον συσχετισμό των διάφορων μεταβλητών και την εξαγωγή αποτελεσμάτων είναι η μέθοδος της παλινδρόμησης.