Show simple item record

dc.contributor.advisorΔραγούνη, Μηνάς
dc.contributor.authorΣταμούλη, Ανεζινιώ
dc.contributor.otherStamouli, Anezinio
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2020-09-22T07:18:19Z
dc.date.available2020-09-22T07:18:19Z
dc.date.copyright2020-08-27
dc.date.issued2020-05
dc.identifier.otherΠΠΑ/2020/00139el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/4654
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία και μέσα από την διερεύνηση της αξίας του παραδοσιακού γλυκού συνδυασμένη με την προσωπική εμπειρία και την επιτόπια, ποιοτική έρευνα θα στοχεύσουμε στην κατανόηση του φαινόμενου των παραδοσιακών γλυκών, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, και συγκεκριμένα των τηγανίτων και λουκουμάδων της Σάμου. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά κομμάτι της οποίας αποτελεί και το παραδοσιακό γλυκό είναι μία από τις διαστάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού που αναφέρεται σε πρακτικές, τελετουργίες, παραδόσεις, αντιλήψεις και τεχνογνωσία, που μεταδίδονται με τον προφορικό λόγο από γενιά σε γενιά (ν..3521/2006, άρ. 2§1). Θα εστιάσουμε σε ποιοτικά δεδομένα που είναι πλούσια σε νοήματα και λεπτομέρειες (Babbie, 2011) και μέσα από ποιοτική έρευνα θα διερευνήσουμε την εμπειρία των ατόμων σε σχέση με την επαφή τους με τα παραδοσιακά γλυκά της Σάμου και τα υποκειμενικά νοήματα που τη συγκροτούν. Τα ποιοτικά στοιχεία θα συγκεντρωθούν μέσα από συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν την παρασκευή των παραδοσιακών αυτών εδεσμάτων, την σύνδεση τους με τα έθιμα του νησιού και θα αναζητήσουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Κατά πόσο οι τηγανίτες και οι λουκουμάδες αποτελούν κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου; Πως τα συγκεκριμένα γλυκά λειτουργούν ως στοιχείο ανάδειξης της ταυτότητας του νησιού; Μπορούν τα συγκεκριμένα παραδοσιακά γλυκά να συνεισφέρουν στην τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού, εμπλουτίζοντας τις γαστρονομικές εμπειρίες των επισκεπτών; Οι τηγανίτες κα οι λουκουμάδες αποτελούν προϊόντα της σαμιακής παράδοσης αλλά και ζωντανό κομμάτι μιας διαρκώς εξελισσόμενης πολιτιστικής πραγματικότητας που αναπαράγεται και μεταδίδεται δια της προφορικής οδού. Επίσης είναι βασικοί συντελεστές προϊόντων τα οποία συνδυάζονται με την τοπική ιστορία και αποτελούν πολιτιστικά σύμβολα αφού έχουν ταυτιστεί με το διατροφικό και το γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού. Οι τοπικές κοινότητες της Σάμου αντιλαμβανόμενες την αξία των παραδοσιακών αυτών εδεσμάτων για το παρόν και το μέλλον τους καθώς αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που κρύβει η αξιοποίηση τους στοχεύουν στην προστασία και την προβολή τους μέσω συνεργασίας με τους εγχώριους φορείς.el_GR
dc.format.extent62 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΆϋλη πολιτιστική κληρονομιάel_GR
dc.subjectIntangible cultural heritageel_GR
dc.titleΤα παραδοσιακά γλυκά ως άϋλη πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση των Σαμιώτικων λουκουμάδων και τηγανίτωνel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractIn the present work and through the investigation of the value of traditional sweets combined with personal experience and quality research, we will aim to understand the phenomenon of traditional sweets, in particular Samos pancakes and donuts as intangible cultural heritage. Intangible cultural heritage, part of which are the traditional sweets, is a human cultural dimensions that refers to practices, rituals, traditions, perceptions and knows-how, that are transmitted orally from generation to generation (Law 3521/2006), no. 2§1). We will focus on qualitative data that are rich in meanings and details (Babbie, 2011), and through qualitative research we will explore the experience of individuals in relation to their contact with the traditional sweets of Samos and the subjective meanings that make it up. The quality data will be gathered through interviews with people who know how to prepare these traditional sweets and their connection with the island customs. We will look for answers to the following questions: To what extent do pancakes and donuts part of the intangible cultural heritage of Samos? How do these sweets work as an element of the island's identity? Can these traditional sweets contribute to the tourist and cultural development of the island, enriching the gastronomic experiences of the visitors? The pancakes and donuts are products of the Sami tradition but also a living part of an ever-evolving cultural reality that is reproduced and transmitted orally. They are also key product factors that are combined with local history and are cultural symbols since they have been identified with the island's nutritional and gastronomic culture. The local communities of Samos, realizing the value of these traditional delicacies for their present and future, as well as the development opportunities that their exploitation hides, aim to protect and promote them through cooperation with domestic agencies.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record