Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΝτούλα, Μαρία
dc.contributor.authorΦαρμακάκης, Μάρκος
dc.contributor.otherFarmakakis, Markos
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2020-07-24T07:29:14Z
dc.date.available2020-07-24T07:29:14Z
dc.date.copyright2020-07-24
dc.date.issued2020-05
dc.identifier.otherΔΠΠ-2020-00253el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/4561
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΤα απόβλητα της οινοποίησης, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των οποίων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα εδάφη στα οποία γίνεται η διάθεσή τους, καθώς η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι πάντα δεδομένη πρακτική. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή και στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, γίνεται συστηματική μελέτη ανάπτυξης ενός πολυκριτηριακού συστήματος αξιολόγησης εδαφών σχετικά με την καταλληλότητά τους να δεχθούν αυτά τα συγκεκριμένα απόβλητα με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Αρχικά, έγινε η προσαρμογή σε πέντε κλάσεις καταλληλότητας για την περίπτωση αποβλήτων οινοποίησης για την αξιολόγηση των εδαφών κατά FAO (1976). Ακολούθησε ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων των αποβλήτων που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στα εδάφη. Βάσει αυτών των ιδιοτήτων, όπως προέκυψε από την βιβλιογραφική έρευνα, αναπτύχτηκαν δύο συστήματα αξιολόγησης εδαφών ένα για τα υγρά απόβλητα οινοποίησης και ένα για τα στερεά. Στη συνέχεια και πριν την ανάπτυξη του μοντέλου αξιολόγησης έγινε ο προσδιορισμός των εδαφικών παραμέτρων που έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτό. Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του έργου LIFE Agrostat χρησιμοποιήθηκαν τα εδαφικά δεδομένα τη νήσου Αίγινας για το χαρακτηρισμό των χαρτογραφικών εδαφικών μονάδων στις κλάσεις καταλληλότητας. Στη συνέχεια, έγινε η ανάπτυξη σε περιβάλλον GIS όλων των χαρτών καταλληλότητας για τη διάθεση υγρών και στερεών αποβλήτων οινοποίησης για κάθε ιδιότητα ξεχωριστά, ενός χάρτη καταλληλότητας λαμβάνοντας μόνο τις φυσικές ιδιότητες και τέλος ενός χάρτη καταλληλόλητας όλων των ιδιοτήτων που συμπεριλήφθηκαν στο σύστημα αξιολόγησης. Τέλος, αναπτύχθηκαν οι εξισώσεις που υπολογίζουν τις κατάλληλες ποσότητες των υγρών ή στερεών αποβλήτων οινοποίησης που μπορούν να δεχθούν τα εδάφη και η αξιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα των λιπαντικών αναγκών, όπου διαπιστώθηκε μείωση του συνολικού ετήσιου κόστους ανά στρέμμα κατά 64%.el_GR
dc.format.extentvii, 67 σ. ; 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΠολυκριτηριακό σύστημα αξιολόγησης εδαφών -- Απόβλητα οινοποίησηςel_GR
dc.subjectMulti-criteria soil assessment system - Winemaking wasteel_GR
dc.titleΑνάπτυξη πολυκριτηριακού συστήματος αξιολόγησης εδαφών για τη διάθεση των αποβλήτων οινοποίησης.el_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractWinemaking waste, the physical/chemical characteristics of which may adversely affect the soil, in which it is disposed of, as sustainable waste management is not always a given practice. In this essay and in the context of the philosophy of the circular economy and environmental protection, a systematic study is being conducted to develop a land suitability evaluation system to accept these specific wastes in order to achieve the best result. Initially, five suitability classes were adapted in the case of winemaking waste according FAO (1976) guidelines. This was followed by the identification of the properties of the waste that have the greatest impact on the soil. Based on these properties, according literature, two land evaluation systems were developed, one for winery wastewater and one for solid waste. Then, before the development of the evaluation model, the soil parameters that had to be included in it were determined. In collaboration with the scientific team of the LIFE Agrostat project, the soil data of the island of Aegina were used to characterize the cartographic soil units into the suitability classes. Subsequently, suitability maps for the disposal of winery wastewater and solid waste were developed using GIS software for each parameter, a suitability map taking only the physical properties and finally a suitability map of all the features included in the evaluation system. Finally, equations have been developed that calculate the appropriate amounts of winery wastewater and solid waste that can be accepted by the soils and assess the economic efficiency compared to the actual data of fertilizer needs, where a reduction of the total annual cost per acre by 64% was found.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής