Στατιστική ανάλυση των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο πρίν και μετά την κρίση
Abstract
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως απόρροια της υπερδιόγκωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα αποκάλυψε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, την παθογένεια του τραπεζικού τομέα και τις ακατάλληλες πρακτικές τόσο στην συντήρηση και ενίσχυση των τραπεζών όσο και στην προβληματική σχέση που αυτές συντηρούσαν με τις εγχώριες αγορές και κατ’ επέκταση τα νοικοκυριά.
Μέσα από τα πάμπολλα παραδείγματα στον ευρωπαϊκό χώρο οικονομιών που αντιστάθηκαν σθεναρά στην κρίση για να παραδοθούν αργότερα ολοκληρωτικά σε αυτή αναδεικνύονται κάποιοι εξαιρετικοί μηχανισμοί αντιδράσεις αλλά και προσπάθειες για σωστό σχεδιασμό και μελλοντική πρόληψη παρόμοιων φαινομένων.
Στην Κύπρο η πορεία της στεγαστικής πίστης τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρασμα της κρίσης και του εξαναγκαστικού bail-in από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαφαίνεται ελπιδοφόρα. Μέσα από μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και επιβολής σθενών οικονομικών μέτρων η χώρα φαίνεται να διανύει πλέον μια σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη. Η ζήτηση στεγαστικών δανείων έχει ενισχυθεί και το πλαίσιο χορήγησης τους φαίνεται να είναι ικανό να δημιουργήσει συνθήκες για περεταίρω ομαλοποίηση και εξυγίανση τόσο της αγοράς ακινήτων όσο και της ίδιας της τραπεζικής πίστης.