Χωροχρονικές διακυμάνσεις βασικών βιοφυσικών παραμέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και διερεύνηση τάσεων κλιματικών μεταβολών τους.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-12Συγγραφέας
Δευτεραίος, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η Μεσόγειος αποτελεί μια από τις πιο ευπαθείς κλιματολογικά περιοχές του πλανήτη. Oι ακραίες καιρικές συνθήκες αυξάνουν σταδιακά σε ένταση και συχνότητα και το κλιματικό προφίλ της προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να επηρεαστεί σημαντικά από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Συνεπώς, μια καλύτερη κατανόηση της κατανομής του κλιματικού προφίλ της Μεσογείου μέσα από τη χωρoχρονική κατανομή και συσχέτιση βασικών βιοφυσικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων, έχει μεγάλη σημασία.
Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα εργασία αποσκοπεί στον προσδιορισμού του κλιματικού προφίλ της χερσαίας περιοχής της Μεσογείου μέσω μελέτης των εποχιακών συσχετίσεων που παρουσιάζουν βασικοί βιοφυσικοί παράμετροι του για την περίοδο 2000-2018. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει την ανάλυση χρονοσειρών δορυφορικών προϊόντων και δεδομένων μετανάλυσης τα οποία στοχεύουν στη διεξοδική μελέτη των διακυμάνσεων της μηνιαίας βροχόπτωσης, της εξατμισοδιαπνοής της βλάστησης, της λευκαύγειας καθώς και της εδαφικής υγρασίας και θερμοκρασίας.
Στα πλαίσια των αναλύσεων των παραμέτρων δημιουργήθηκαν πίνακες και διαγράμματα των μέσων μηνιαίων τιμών τα οποία αναφέρονται στις τελευταίες δύο δεκαετίες και αποτυπωθήκαν σε χάρτες καθώς και οι μέσες χωρικές και χρονικές τους διακυμάνσεις σε εποχιακή κλίμακά. Επιπρόσθετα, ελέγχθηκαν οι συσχετίσεις τους και εντοπιστήκαν οι πιθανές αλληλεπιδράσεις οι οποίες διαμορφώνουν και επιδρούν στο κλιματικό προφίλ της περιοχής μελέτης.
Οι εποχιακοί χάρτες παρουσιάζουν μια συνεκτική εικόνα και η εργασία επιβεβαίωσε τον άμεσο συσχετισμό των παραμέτρων συμφωνώντας στο γεγονός που θέλει την τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη να καθιστά το θέμα των υδάτινων πόρων και της βλάστησης ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Μεσόγειο. Σημειώθηκαν μειωμένες βροχοπτώσεις στις θερινές περιόδους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική, σε τμήματα της νότιας Γαλλίας, την Ιταλία, τμήματα της Ελλάδας, τη δυτική και νότια Τουρκία και τα παράκτια της Μέσης Ανατολής, παράλληλα όπου αναφέρθηκε μείωση των βροχοπτώσεων η βλάστηση και η εξατμισοδιαπνοή παρουσίασαν επίσης μείωση με την εδαφική θερμοκρασία να σημειώνει ανοδική πορεία.