Διερεύνηση του φαινομένου της εργασιακής/οργανωσιακής σιωπής των επαγγελματιών υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Θέσεις και απόψεις των εργαζομένων.
Abstract
Υπόβαθρο: Οι εργαζόμενοι σε έναν οργανισμό αποτελούν την κύρια πηγή κρίσιμων παραγόντων για την αλλαγή, την παραγωγή, την καινοτομία και τη μάθηση, καθώς και για την οργανωτική επιτυχία και για την παραγωγικότητα. Ως κύριο συστατικό των οργανώσεων διαθέτουν πληροφορίες, εμπειρία, θεσμικές γνώσεις και ζωτικές ιδέες για τους φορείς επαγγελματικής τους ενασχόλησης, αλλά και θέσεις, απόψεις, κρίση για ευρύτερα ζητήματα του εργασιακού τους περιβάλλοντος. Αντιμετωπίζουν επίσης πολλά προβλήματα σε όλα τα στάδια της δουλειάς τους. Αν και αναμένεται από αυτούς να αναφέρουν τα προβλήματα ή να μοιραστούν τις λύσεις και τις πληροφορίες που έχουν, μερικές φορές επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλοί.
Σκοπός-Περιεχόμενο εργασίας: Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να προσδιορίσει -εάν βεβαίως υπάρχουν- τους αρνητικούς λόγους, που μπορεί να επηρεάζουν την απόφαση των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας να επιλέγουν τη σιωπή, και σε ποιο βαθμό αυτοί οι λόγοι συμβάλλουν στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα διερευνώνται η επίδραση διοικητικών-οργανωσιακών συνθηκών, η επίδραση του φόβου/της διστακτικότητας που σχετίζεται με την ίδια την εργασία, το ίδιο το αντικείμενό της, η επίδραση του παράγοντα <<έλλειψη εμπειρίας>>, η επίδραση του φόβου της απομόνωσης και η επίδραση του φόβου της διασάλευσης, της διατάραξης των συναδελφικών σχέσεων στην επιλογή της σιωπηρής εργασιακής καθημερινότητας.
Μεθοδολογία: Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν συναφή ελληνικά και ξένα άρθρα και βιβλιογραφία. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 155 εργαζόμενοι από διάφορα τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Η διατομεακή, ποσοτική και γενική έρευνα διεξήχθη από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2019, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του ερωτηματολογίου (αυτοαναφοράς-συναινετικού, με κλίμακα Likert). Η αξιοπιστία των υποενοτήτων A έως E του ερωτηματολογίου (Cakici, 2008) δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας το Cronbach alpha. Τα δεδομένα ταξινομήθηκαν, κατηγοριοποιήθηκαν και αναλύθηκαν, χρησιμοποιώντας στατιστικό τεστ Shapiro-Wilk και δοκιμασία Mann-Whitney ή Kruskal-Wallis.
Συμπεράσματα: Διοικητικοί-Οργανωσιακοί λόγοι καταδεικνύεται από την έρευνα ότι επενεργούν σε έναν σημαντικό -συγκριτικά με τις λοιπές υποενότητες- βαθμό στην υιοθέτηση της σιωπηλής συμπεριφοράς των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Από την άλλη φόβοι που σχετίζονται με την ίδια την εργασία και το αντικείμενο της, προκύπτει ότι δεν αποτελούν σημαντικοί λόγοι υιοθέτησης σιωπηλής συμπεριφοράς για το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ο παράγοντας <<έλλειψη εμπειρίας>> δεν αποτελεί βασικό γενεσιουργό λόγο σιωπηλής συμπεριφοράς και στάσης στο Νοσοκομείο. Ο φόβος της απομόνωσης στο εργασιακό περιβάλλον φαίνεται να επενεργεί ελάχιστα στην επιλογή της σιωπηλής στάσης, ενώ ο φόβος διασάλευσης / διατάραξης των σχέσεων με τους συναδέλφους φαίνεται να επηρεάζει την ελεύθερη έκφραση υπαλλήλων του Νοσοκομείου.