Αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Abstract
Εισαγωγή
Η ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι σημαντικός πυλώνας για την ποιότητα ζωής, την οικονομία, την κοινωνία. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας φροντίζουν για την πρόληψη και θεραπεία της ψυχικής διαταραχής και μέσω αυτών για τη διατήρηση, αποκατάσταση και βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Σκοπός της εργασίας η περιγραφή μεθοδολογίας ποιοτικής και ποσοτικής αξιολόγησης και βελτίωσης του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Μέθοδος
Πρόκειται για μελέτη ανασκόπησης. Για την αναζήτηση κριτηρίων, δεικτών και μεθοδολογίας αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και σχετικών ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών, έγινε αναζήτηση βιβλιογραφίας σε μεγάλες βάσεις δεδομένων PubMed, GoogleScholar, CINAHL, χρησιμοποιώντας ως λέξεις κλειδιά τις λέξεις «mental», «health», «quality», «indicators», μόνες ή σε συνδυασμούς τους.
Αποτελέσματα
Συγκεντρώθηκαν οι σημαντικοί δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και παρουσιάζονται, τροποποιημένοι όπου χρειάζεται. Σε κάθε δείκτη παρουσιάζεται η σημασία του, ο ορισμός και ο τρόπος υπολογισμού του. Κάθε δείκτης εντάσσεται σε μία από τις οχτώ διαστάσεις αξιολόγησης της ποιότητας: 1)Kαταλληλόλητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, 2)προσβασιμότητα των ασθενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, 3)αποδοχή των υπηρεσιών από τους ασθενείς, 4)ικανότητα των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν τις υπηρεσίες, 5)αποτελεσματικότητα των επαγγελματιών υγείας και γενικά των παρόχων, 6)συνέχεια της υπηρεσίας σε βάθος χρόνου (εξασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς), 7)αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας, 8)ασφάλεια (για τους ασθενείς και για τους επαγγελματίες υγείας).
Συζήτηση
Οι δείκτες προσβασιμότητας και αποδοχής των υπηρεσιών είναι σημαντικοί για την ελκυστικότητα των υπηρεσιών η οποία σχετίζεται με τη χρήση τους από τον πληθυσμό. Οι δείκτες αποδοτικότητας είναι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την αειφορία των υπηρεσιών, παράγοντες που συνυπολογίζονται πλέον σε κάθε πολιτική της υγείας. Όλοι οι αναφερόμενοι δείκτες σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, άμεσα ή έμμεσα, ενώ επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, τη νοσηρότητα, τη θνητότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης. Η συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των δεικτών και η μέτρηση και ποσοτικοποίηση της ποιότητας μέσω αυτών, είναι η βάση για τεκμηριωμένες πολιτικές υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.