Το V.M.I. ως εργαλείο διαχείρισης αποθεμάτων στο λιανεμπόριο τροφίμων. Δομή, εξέλιξη και εφαρμογές
Abstract
Στο σημερινό άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου αποτελούν προτεραιότητα κάθε επιχείρησης που θέλει να συνεχίσει να είναι παρούσα και ανταγωνιστική στο μέλλον έναντι των ανταγωνιστών. Το θέμα της παρούσας διατριβής ήταν το πρόγραμμα διαχείρισης αποθεμάτων V.M.I. Σκοπός της εργασίας αυτής αποτέλεσε η περιγραφή και η μελέτη του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς και, η συμβολή του στη δημιουργία συνεργασιών και οικονομιών κλίμακας. Απόρροια αυτής της ανάγκης είναι, μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η εφαρμογή και η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό της σχέσης win-win. Οι έννοιες της διαχείρισης αποθεμάτων και της ανταγωνιστικής στρατηγικής καθώς και ο συνεχώς αυξανόμενος ρόλος της αλυσίδας εφοδιασμού μιας εταιρείας, για τις οποίες γίνεται αναφορά στην βιβλιογραφική έρευνα του δεύτερου κεφαλαίου, είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία για κάθε εταιρεία που θέλει να πορευτεί με επιτυχία στον μέλλον.
Η ανάπτυξη του θέματος έγινε μέσα από πέντε κεφάλαια.
Στην βιβλιογραφική έρευνα του δεύτερου κεφαλαίου εξετάστηκε η ανάλυση της δομής, της ιστορικής εξέλιξης και της εφαρμογής του συγκεκριμένου εργαλείου διαχείρισης αποθεμάτων στο λιανεμπόριο με βαρύτητα κυρίως στο πως η χρήση της τεχνολογίας αυτής συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακόμα παρουσιάστηκε στο τι ισχύει σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η έρευνα εστίασε στο και ερευνητικό μέρος, δηλαδή στη δυνατότητα ανάπτυξης του συγκεκριμένου εργαλείου και σε άλλους τομείς. Τέλος αναδείχθηκαν τα σημεία στα οποία διαφοροποιούνται οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο σύστημα.
Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφηκε ο σκοπός της έρευνας με τον εντοπισμό των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας και αναπτύχτηκε η μεθοδολογία για την αξιολόγηση του συστήματος VMI. Το τέταρτο κεφάλαιο συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο της δευτερογενούς με την καταγραφή των βασικότερων διαδικασιών εφαρμογής του VMI σε πρακτικό επίπεδο, (Σ/Μ Μασούτης), όσο και της πρωτογενούς από τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω της διενέργειας συνεντεύξεων εργαζομένων της εταιρίας. Η εργασία ολοκληρώθηκε με το πέμπτο κεφάλαιο στο οποίο παρουσιαστήκαν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συγκεκριμένη έρευνα καθώς και οι προτάσεις για μελλοντική αξιοποίηση της έρευνας αυτής.