Η σημασία της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων στην επίτευξη ολικής ποιότητας στον τραπεζικό κλάδο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Μοσχοπούλου, Αθηνά
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων έχουν, κατά καιρούς, αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και έρευνας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων, άρθρων και εργασιών. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων. Ειδικότερα, επιχειρείται να εντοπιστεί η συμβολή των πολιτικών της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στην επίτευξη της Ολικής Ποιότητας σε έναν οργανισμό. Παράλληλα, εξετάζεται η σχέση των πολιτικών Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων με την εργασιακή απόδοση και την ικανοποίηση των εργαζομένων από την εργασία τους. Ο κλάδος στον οποίο εστιάζει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ο τραπεζικός, για τον οποίο δεν έχει εντοπιστεί παρόμοια έρευνα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.
Έπειτα από μια συνοπτική, αλλά περιεκτική βιβλιογραφική προσέγγιση των εννοιών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, διαμορφώνεται το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας στη βάση σχετικής ξένης αρθρογραφίας. Η εμπειρική έρευνα που ακολουθεί, αναπτύσσεται ως μελέτη περίπτωσης, καθώς επικεντρώνεται σε περιορισμένο και συγκεκριμένο δείγμα εργαζομένων ενός τραπεζικού οργανισμού, που αποτελεί ηγετική μορφή στον κλάδο. Τα πρωτογενή δεδομένα που συλλέγονται με τη χρήση ερωτηματολογίων, επεξεργάζονται και αναλύονται προκειμένου να αποτυπωθούν οι απόψεις των εργαζομένων σχετικά με τις υπό μελέτη έννοιες. Οι υποθέσεις που συγκροτούν το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας ελέγχονται μέσω των συσχετίσεων. Συμπερασματικά, αν και οι θετικές συσχετίσεις μεταξύ των υπό εξέταση μεταβλητών επιβεβαιώνονται στο σύνολο τους, κάποιες από τις υποθέσεις καθίσταται μη στατιστικά σημαντικές, με αποτέλεσμα την απόρριψη τους.
Καταλήγοντας, η παρούσα έρευνα συνεισφέρει τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Εμφανίζει, όμως, σημαντικούς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν την γενίκευση των αποτελεσμάτων της. Από την άλλη, το γεγονός αυτό αποτελεί αφορμή για προτάσεις πιθανής μελλοντικής έρευνας.