Χρήση και αξιοποίηση των αδειών "Creative Commons" στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά. Το λειτουργικό καθεστώς της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων στην Ευρώπη
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-11Συγγραφέας
Χουλιαράκης, Απόστολος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η μεγάλη χρήση του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνει πλέον νέες συν-θήκες για το πώς μοιραζόμαστε αυτά που δημιουργούμε ή αγοράζουμε. Στις μέρες μας, εκατομμύρια έργα, όπως άρθρα, φωτογραφίες, βιβλία, μουσική, βίντεο και πολιτιστικά αγαθά διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Τα ψηφιακά αυτά αγαθά έ-χουν την πολύ σημαντική ιδιότητα ότι είναι άυλα και έτσι όταν μοιραζόμαστε ένα αντίγραφο, δεν στερούμαστε το πρωτότυπο.
Την τελευταία δεκαετία, ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει κάνει με-γάλα βήματα προς τα εμπρός για να κάνει ανοιχτές τις συλλογές του στο δια-δί-κτυο. Τεράστιες ποσότητες υλικού έχουν ψηφιοποιηθεί και έχει δοθεί μεγάλη σκέψη στο τρόπο κατά τον οποίο μπορεί να διατεθεί το υλικό.
Η παρούσα εργασία, συνδυασμός βιβλιογραφικής και εμπειρικής έρευνας φιλο-δοξεί κατά πρώτον να εξετάσει την χρήση και την αξιοποίηση των αδειών “Creative Commons” από τους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και τον ρόλο που διαδραματίζουν στα πλαίσια του κινήματος της Ανοιχτής Κουλτούρας.
Κατά δεύτερον, η εργασία επιχειρεί να προσδιορίσει την σχέση μεταξύ της Ψη-φιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, αποπειράται να καταγράψει τους τρόπους πρόσβασης και χρήσης του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού υλικού, τις μεθόδους προώθησης της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης στο ψηφιακό υλικό και της ευρύτερης επαναχρη-σιμοποίησης του υλικού για εμπορικούς και μη σκοπούς, την ενθάρρυνση των πο-λιτιστικών ιδρυμάτων και την συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της Europeana. Τέλος, να περιγράψει τις τρέχουσες εξελίξεις και προκλήσεις που α-ντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων τους μέσω υπηρεσιών όπως η Europeana.