Σύγκριση μεταξύ ανοιχτών και λαπαροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων παχέος εντέρου-ορθού (open vs laparoscopic colorectal) - Η στάση των χειρούργων απέναντι στη νέα μέθοδο της λαπαροσκοπικής επέμβασης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-06Συγγραφέας
Ζηκίδης, Αθανάσιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Μέσα από την παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της ανοικτής και λαπαροσκοπικής επεμβατικής χειρουργικής παχέος εντέρου-ορθου, οι ενδείξεις και αντενδείξεις για την εφαρμογή τους, καθώς και οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Επιπλέον, θα επιχειρηθεί μια καταγραφή των βασικών κατευθυντήριων γραμμών για την πρακτική και διάδοση της λαπαροσκοπικής μεθόδου σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ελλάδα-Κύπρο.
Καθώς έχουν περάσει πλέον πάνω από 2 δεκαετίες από την πρώτη λαπαροσκοπική εκτομή παχέος εντέρου, είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική συστηματική ανασκόπηση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας σχετικά με τα κλινικά και οικονομικά αποτελέσματα της μεθόδου, συγκριτικά με την ανοικτή μέθοδο. Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από μελέτες πάνω σε πρωτογενή δεδομένα ασθενών ανά τον πλανήτη και αναδεικνύουν τα, εδραιωμένα πλέον, οφέλη της λαπαροσκοπικής μεθόδου τόσο για τον ασθενή (ταχύτερη ανάρρωση, μείωση δι- και μετ-εγχειρητικών κινδύνων) όσο και για τον πάροχο φροντίδας υγείας (συντόμευση διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο, μείωση φαρμακευτικής και συνολικής ιατρικής δαπάνη).
Στις μέρες μας προωθείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρωτόκολλο Enhanced Recovery After Surgery (ERAS). Πρόκειται για μια πολυεπιστημονική και πολυτροπική προσέγγιση για τη διαχείριση του ασθενούς σε όλα τα στάδια προ και μετά της επέμβασης, η οποία βασίζεται στα δεδομένα από την πρακτική εφαρμογή του πρωτοκόλλου και στο συνεχή έλεγχο και αναθεώρησή τους. Στόχος είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και ο περιορισμός των επιπλοκών, με επίκεντρο την ποιότητα και την αειφορία της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.
Το πρακτικό κομμάτι της διατριβής αφορά την καταγραφή της στάσης των Ελλήνων χειρουργών απέναντι στη λαπαροσκοπική μέθοδο, καθώς και των αποτελεσμάτων από την έως τώρα πρακτική της εφαρμογή. Διερευνώνται, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου έναντι της ανοικτής, το τρέχον υπόδειγμα πρακτικής εφαρμογής της, τα πιθανά εμπόδια για την υιοθέτηση της, καθώς και τα κλινικά εκείνα χαρακτηριστικά του ασθενούς που θα καθορίσουν αν θα εφαρμοστεί τελικά η μέθοδος. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιείται δομημένο ερωτηματολόγιο, με ερωτήσεις που, κατά κύριο λόγο, μετρούν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας με τις προτάσεις που διατυπώνονται.