Δικτύωση συσκευής-Προς-Συσκευή (Device-To-Device) με προληπτική αποθήκευση (Proactive Caching)
Abstract
Στόχος αυτής της διπλωματικής είναι, να δείξουμε κατά πόσο είναι εφικτό να ικανοποιήσουμε την αυξητική τάση ζήτησης δεδομένων από τους χρήστες με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσοτέρων χρηστών με τα δίκτυα 5G. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ίδιοι οι χρήστες αποθηκεύουν αρχεία στα δικά τους μέσα (Smartphone, laptop, tablet κτλ) και μέσω αυτών των χρηστών γίνεται η διάθεση του περιεχομένου στους υπόλοιπους χρήστες. Έτσι, έχουμε μία προσωρινή αποθήκευση και αναμετάδοση των περιεχομένων αυτών. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι η αποθήκευση των περιεχομένων γίνεται με βάση την ζήτηση δηλαδή, το πόσο δημοφιλές είναι ένα αρχείο.
Αρχικά, γίνεται μελέτη για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αλλά και για τις προγενέστερων γενών συγκρίνοντας και βλέποντας τις βελτιώσεις που έχουν γίνει. Μελετώντας τα θετικά στοιχεία των 5G δικτύων πραγματοποιήθηκαν διάφορες προσομοιώσεις στο Matlab και συγκρίθηκαν διάφοροι αλγόριθμοι μεταξύ τους. Σε όλους τους αλγόριθμους δημιουργήθηκε ένας πίνακας με δημοφιλή αρχεία και στην συνέχεια επιλέχθηκε η συσκευή που είχε το πιο δημοφιλές αρχείο για να κάνει την μετάδοση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των αρχείων που υπάρχουν προς μετάδοση επηρεάζουν την πιθανότητα διακοπής μετάδοσης. Αντίθετα, οι καθυστερήσεις και το throughput δεν δείχνουν να επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τον αριθμό των αρχείων.