Show simple item record

dc.contributor.advisorΣαρρής, Δημήτριος
dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Χριστίνα
dc.contributor.otherChristodoulou, Christina
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2018-10-24T08:51:53Z
dc.date.available2018-10-24T08:51:53Z
dc.date.copyright2018-10-24
dc.date.issued2018-05
dc.identifier.otherΔΠΠ/2018/00197el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/3837
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ παρούσα μελέτη επιδιώκει να εξετάσει τους παράγοντες που καθορίζουν την παραγωγικότητα των μελισσών στην Κύπρο. Στόχος έθεσε να εντοπίσει εάν υπάρχει μείωση ή αύξηση στην παραγωγή μελιού τα τελευταία χρόνια και να συσχετίσει την παραγωγή μελιού με περιβαλλοντικές επιδράσεις, και ιδιαίτερα με τη βροχόπτωση. Επίσης, επεδίωξε να εντοπίσει επιπρόσθετους παράγοντες που πιθανόν να επιδρούν αρνητικά ή θετικά στην παραγωγή μελιού. Nα εντοπίσει και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν τόσο στατιστικά δεδομένα όσο και δεδομένα από 84 ερωτηματολόγια, που δόθηκαν σε μελισσοκόμους, καλύπτοντας το 12.80 % του μελισσοκομικού πληθυσμού παγκύπρια. Η παραγωγή μελιού στην Κύπρο παρουσιάζει φθίνουσα πορεία από το 2002 μέχρι το 2015. Μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή παρατηρούνται και τα πρώτα χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή, κατά την οποία χάθηκε μεγάλος αριθμός κυψελών, αλλά και μετά το 1982, με την εμφάνιση της Βαρροϊκής Ακαρίασης και το 1988, με την εμφάνιση της Ασκοσφαίρωσης. Η παραγωγή φαίνεται να ανακάμπτει την περίοδο του 1992, αλλά όχι για πολύ. Από το 1999 μέχρι και το 2007 η παραγωγή, παρόλο που παρουσιάζει μείωση, κινείται σε μέτρια επίπεδα. Η μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 50 χρόνια σημειώνεται το έτος 2008. Από εκείνο το σημείο και μετά φαίνεται ότι η ανάκαμψη δεν είναι εφικτή και η παραγωγή είναι σταθερά κάτω από 450 τόνους μελιού παγκύπρια. Όπως διαφάνηκε, η μείωση οφείλεται σε συνδυασμό αιτιών. Κυριότερος παράγοντας είναι η βροχόπτωση. Η παραγωγή μελιού ανά κυψέλη έχει την καλύτερη συσχέτιση με τις βροχοπτώσεις Νοεμβρίου-Μαρτίου. Όταν η βροχόπτωση Νοεμβρίου-Μαρτίου είναι μειωμένη έχουμε και μείωση της παραγωγής για το έτος που ακολουθεί, πιθανότατα λόγω της μικρότερης ανθοφορίας των μελισσοκομικών φυτών και του μειωμένου νέκταρ. Επίσης η αυξημένη βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου φαίνεται να δρα αρνητικά στην παραγωγή μελιού. Ο μέσος όρος παραγωγής μελιού στην Ανατολική Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο παραγωγής στη Δυτική Κύπρο. Αν και το εύρημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, σημαντικός παράγοντας φαίνεται να είναι η οροσειρά του Τροόδους και η ορεινή Λάρνακα, που διαθέτουν πλούσια βλάστηση και πολύ σημαντικές μελισσοβοσκές. Επιπλέον οι βροχοπτώσεις στα ορεινά είναι περισσότερες. Οι χαμηλές παραγωγές μελιού είναι ζημιογόνες ποσοτικά και οικονομικά για τους μελισσοκόμους. Θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί κατά πόσον ο κλάδος αυτός είναι βιώσιμος με μια λύση, την αξιοποίηση και άλλων προϊόντων της μέλισσας εκτός από το μέλι και το κερί.el_GR
dc.format.extentvii, 98 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΚλιματικές παράμετροι -- Παραγωγή μελιού -- Κύπροςel_GR
dc.subjectClimatic parameters -- Honey production -- Cyprusel_GR
dc.titleΕπίδραση των μεταβολών του κλίματος στην παραγωγή μελιού στην Κύπροel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThis study seeks to examine the factors that determine the productivity of bees in Cyprus. The aim is to identify whether there has been a decrease or increase in honey production in recent years and to associate honey production with environmental effects, particularly with rainfall. Also, to identify additional factors that may negatively or positively impact honey production, as well as identify and propose solutions to address possible problems. Both statistical data and data from 84 questionnaires were provided to beekeepers, covering 12.80% of the beekeeping population of Cyprus. Honey production in Cyprus has declined from 2002 to 2015. Major reductions in production have occurred in the early years following the Turkish invasion, where a large number of hives were lost, but also after 1982 with the emergence of Varroa Mite and in 1988 with the appearance of Chalk Brood. Production recovered in 1992, but not for long. Between 1999 and 2007, although production still declines, remains at moderate levels. The biggest decrease in the last 50 years was observed in 2008. From that point on it seems that the recovery is not feasible and the production is constantly below 450 tons of honey. The decrease in production appears to result from a combination of causes that further exacerbate the situation. The main factor is rainfall. Honey production per hive has the best correlation with the rainfall in November-March. When November-March rainfall is reduced, we also see a decrease in the production in the year to come, probably due to the smaller flowering of beekeeping plants and reduced nectar production. Also, the increased rainfall in September seems to have a negative effect on honey production. The average honey production in Eastern Cyprus is higher than the average production in Western Cyprus. Although the finding needs further investigation, the reason may be the Troodos mountain range and the Larnaca mountain range, which are rich in vegetation and very important for producing nectar. In addition, the rainfall in the mountains areas is higher. Low honey production is economically damaging for beekeepers. There is an urgent need to investigate whether this sector is viable with one solution the additional exploitation of other bee products besides honey and wax.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record