Διερεύνηση των γνώσεων και της συμπεριφοράς των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά την περίοδο της κρίσης
Επιτομή
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της χρησιμότητας του τεστ Παπανικολάου ως μέσου πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σε μια περίοδο που τη χαρακτηρίζει η οικονομική ύφεση. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και η χρήση ερωτηματολογίου.
Οι εκάστοτε ασθένειες έχουν επηρεάσει την ιστορία τόσο μέσω του δημογραφικού τους αντίκτυπου όσο και μέσω της διαμόρφωσης καθολικών κοινωνικών συμπεριφορών. Η ανθρωπότητα από τις συλλογικές μάστιγες των περασμένων αιώνων και το φαύλο κύκλο ασθένειας θανάτου, πέρασε σε μια εποχή σύγχρονων, μη μεταδοτικών ασθενειών και στην υιοθέτηση ενός μοντέλου με έμφαση πλέον στο άτομο. Παρόλα αυτά ο κύκλος των ασθενειών με επιδημικό χαρακτήρα δεν έδειξε να κλείνει. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, νέες μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι τα οξυτενή κονδυλώματα και ο ιός HPV, έκαναν την εμφάνισή τους και όχι μόνο επανέφεραν από τη συλλογική μνήμη το φόβο για το άγνωστο, αλλά συντέλεσαν και στην επανεμφάνιση ρατσιστικών συμπεριφορών μέσω του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού των ασθενών. Μέσα από αυτήν την κατάσταση αναδύθηκαν νέες τάσεις στον τρόπο διαχείρισης των σύγχρονων ασθενειών με έμφαση τόσο στην πρόληψη (όπως γίνεται με τον εμβολιασμό για τα νεαρά κορίτσια και μέσω του τεστ-Παπανικολάου) όσο και στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων του ασθενή.