Η σχέση της ανάρρωσης (recovery) με τις εργασιακές στάσεις και συμπεριφορές των επαγγελματιών υγείας
Abstract
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει το κατά πόσο η ανάρρωση των επαγγελματιών υγείας στο σπίτι τους μετά την εργασία τους επηρεάζει τόσο τα ατομικά, όσο και τα οργανωσιακά αποτελέσματα.
Υλικό & Μέθοδος : Για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού διεξήχθη πρωτογενής ποσοτική έρευνα με δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο μετρούσε διάφορες διαστάσεις της ψυχολογίας των ερωτώμενων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ένα δείγμα ευκολίας 20 επαγγελματιών υγείας καθημερινά για μία εβδομάδα. Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκε περιγραφική και επαγωγική στατιστική. Η ανάλυση έγινε χρησιμοποιώντας το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Αποτελέσματα : Υπάρχει στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της εμπειρίας ανάρρωσης με την εργασιακή δέσμευση και την εργασιακή απόδοση. Επιπλέον υπάρχει στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της εμπειρίας χαλάρωσης με την εξουθένωση. Ακόμα υπάρχει στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της εργασιακής δέσμευσης με την εργασιακή απόδοση.
Συμπεράσματα : Όταν αυξάνεται η εμπειρία ανάρρωσης την προηγούμενη ημέρα, τότε αυξάνεται η εργασιακή δέσμευση και η εργασιακή απόδοση, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας.