Έρευνα για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα
Επιτομή
Δεδομένης της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ευρείας χρήσης του διαδικτύου που διευκολύνεται από την εύκολη πρόσβαση και τις φορητές συσκευές, θέματα που αφορούν την υπερβολική χρήση του και τον εθισμό σε αυτό, απασχολούν όλο και περισσότερο. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ασχολείται με τον εθισμό στο διαδίκτυο αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, συγκεκριμένα όμως μελετώντας το φαινόμενο στην Ελλάδα για τους ενήλικους Έλληνες που κατοικούν σε αυτή και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής διενεργείται μία έρευνα που έχει δύο μεθόδους για επιβεβαίωση, σύγκριση και τριγωνοποίηση των αποτελεσμάτων. Η μια μέθοδος είναι ποσοτική και περιλαμβάνει έρευνα με τη χρήση ανώνυμων ερωτηματολογίων. Η άλλη μέθοδος είναι ποιοτική και είναι έρευνα με συνεντεύξεις. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της έρευνας αυτής είναι η χρήση μη τυχαίου δείγματος του προς μελέτη πληθυσμού.
Στόχος της μεταπτυχιακής διατριβής δεν είναι να παρουσιάσει γενικευμένα αποτελέσματα, αλλά την εικόνα που επικρατεί για το δείγμα των δύο μεθοδολογιών. Στόχος επίσης είναι να απαντήσει στα ερευνητικά ερωτήματα, που σχετίζονται με το ποσοστό των εθισμένων στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα σε κάθε δείγμα, τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας και παρουσίαση μιας σύγκρισης μεταξύ των κατηγοριών της ποιοτικής και της ποσοτικής έρευνας, τη σχέση των χαρακτηριστικών με την εμφάνιση συμπτωμάτων εθισμού και τέλος αν νιώθουν οι συμμετέχοντες εθισμένοι ή όχι, τους λόγους που οδηγήθηκαν σε αυτή την κατάσταση, αν θα έκαναν κάτι για να την ανατρέψουν και τι θα πρότειναν σε κάποιον που τους ζητάει βοήθεια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, για την μέθοδο με τα ερωτηματολόγια, ένα σεβαστό ποσό εθισμένων στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο αφού δεν είναι γνωστό πως βιώνουν οι χρήστες τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις και πόσο εύκολα θα μπορούσαν αν το ξεπεράσουν. Τα χαρακτηριστικά των εθισμένων στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και στις δύο περιπτώσεις έχουν αρκετά κοινά, με την διαφορά να υπάρχει κυρίως στην επαγγελματική κατάσταση των χρηστών και τα χόμπι τους. Κυρίως η ηλικία, η επαγγελματική κατάσταση και η χρήση κοινωνικών δικτύων έχουν στατιστική συσχέτιση με την εμφάνιση των συμπτωμάτων εθισμού. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, γενικά, έχουν επίγνωση της κατάστασής τους. Ενώ τέλος, στις συνεντεύξεις οι συμμετέχοντες προτείνουν λύσεις για τον εθισμό στο διαδίκτυο.