Η δημόσια βιβλιοθήκη ως εναλλακτικός χώρος πολιτισμού: η περίπτωση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης
Abstract
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής αποτελεί α) η διερεύνηση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ως εναλλακτικός χώρος πολιτισμού/πολιτιστικός οργανισμός, χώρος ρυθμιστής μεταξύ κοινωνίας και κοινού, β) η έρευνα σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού οι οποίες λειτουργούν ως εναλλακτικοί χώροι πολιτισμού, ως Τρίτοι χώροι μεταξύ κοινωνίας και κοινού, γ) ανάλυση και αξιολόγηση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης ως πολιτιστικού οργανισμού και δ) σχεδιασμός Στρατηγικού Σχεδιασμού πολιτιστικής διαχείρισης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης για να καταστεί εναλλακτικός χώρος πολιτισμού, χώρος ρυθμιστής μεταξύ κοινωνίας και κοινού.
Στο πρώτο κεφάλαιο είναι η εισαγωγή, στην οποία αναφερόμαστε στη σπουδαιότητα του ρόλου και της προσφοράς μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ως πολιτιστικού οργανισμού.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στη «γέννηση» της Βιβλιοθήκης, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο. Στην συνέχεια, αφού ξεκαθαρίσουμε τα διαφορετικά είδη βιβλιοθηκών που υπάρχουν, δίνουμε έμφαση στην Εθνική Δημόσια Βιβλιοθήκη, εξετάζοντάς την με την ιδιότητά της ως Πολιτιστικού Οργανισμού. Αργότερα, αναλύουμε το ρόλο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ως εναλλακτικού χώρου πολιτισμού. Έπειτα, επιβεβαιώνουμε τη χρησιμότητα της ύπαρξης πολιτιστικής πολιτικής για μια βιβλιοθήκη, προκειμένου να λειτουργήσει ως πολιτιστικός οργανισμός, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου. Αμέσως μετά, ξεκαθαρίζουμε τον τρόπο ανάπτυξης της πολιτιστικής δραστηριότητας και αναλύουμε το πολιτιστικό μάρκετινγκ που θα πρέπει να εφαρμόσει η Δημόσια Βιβλιοθήκη προκειμένου να καταφέρει να επικοινωνήσει πολιτιστικά με το κοινό της και να καταστήσει τον εαυτό της εναλλακτικό χώρο πολιτισμού. Έπειτα, αναφερόμαστε στο ρόλο που έχει η βιβλιοθήκη, ως Τρίτος Χώρος μεταξύ κοινωνίας και κοινού. Τέλος, εξετάζουμε και αξιολογούμε ως μελέτες περιπτώσεων ιδανικών Βιβλιοθηκών που λειτουργούν ως εναλλακτικοί χώροι πολιτισμού τη Library of Congress, τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος).
Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε την περίπτωση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης ως εναλλακτικού χώρου πολιτισμού, αναλύοντας την παρούσα κατάστασή της, πραγματοποιώντας ποιοτική έρευνα με τους εργαζόμενους της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, εξάγοντας συμπεράσματα και αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση.
Εν κατακλείδι, στο τέταρτο κεφάλαιο, αναπτύσσουμε ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό προκειμένου να λειτουργήσει η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ως εναλλακτικός χώρος πολιτισμού, Τρίτος χώρος, ρυθμιστής μεταξύ κοινωνίας και κοινού.