Διαχείριση ποιότητας εργαστηρίου παθολογικής ανατομικής: Βελτιστοποίηση ροής διαδικασιών μέσω καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-05Συγγραφέας
Κυρικλίδης, Κωνσταντίνος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός και προσδοκώμενα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας είναι η ενδελεχής εξέταση των δυνατοτήτων αυτοματοποίησης μέσω της χρήσης συστημάτων διαχείρισης ροής διαδικασιών όσον αφορά τη λειτουργία ενός εργαστήριου Παθολογικής Ανατομικής. Επίσης την εγκαθίδρυση των βασικών σχεδιαστικών αρχών για την ανάπτυξη, υποστήριξη και βελτιστοποίηση της ροής διαδικασιών με βάση το διεθνές πρότυπο διαχείρισης ποιότητας (ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189:2012). Στο ίδιο πλαίσιο, η παρούσα εργασία επιδιώκει την αναγνώριση των πληροφοριακών αναγκών και απαιτήσεων ενός εργαστήριου Παθολογικής Ανατομικής, καθώς επίσης τον προσδιορισμό και την πρόταση λύσεων σε καταστάσεις συμφόρησης λόγω αυξημένου όγκου περιστατικών, που επηρεάζουν την επίδοση του εργαστηρίου.
Ως προς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αναμένεται η ανάδειξη της χρησιμότητας των Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Systems) εργαστήριων Παθολογικής Ανατομικής (APLIS – Anatomic Pathology Laboratory Information Systems). Ειδικότερα, εξετάστηκε το Σύστημα BiopsySoft APLIS & HTS όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του στη βελτιστοποίηση της ροής διαδικασιών (Workflow), καθώς επίσης και τη συμμόρφωσή του στις απαιτήσεις του προτύπου διαχείρισης ποιότητας (ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189:2012).
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων καταδεικνύουν ότι τόσο για την κάλυψη των αναγκών όσο και τη βελτίωση τις Ποιότητας ενός ΠΑ Εργαστηρίου,, το Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) BiopsySoft APLIS & HTS παρέχει πλήρη διαχείριση της Πληροφορίας με τη χρήση κατάλληλων οθονών παρακολούθησης ηλεκτρονικών πληροφοριών. Το ΠΣ BiopsySoft APLIS & HTS ως Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών του Εργαστήριου λειτουργεί με τέτοιο τρόπο προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα ασθενών και των εξετάσεων είναι ασφαλή, ακριβή και αξιόπιστα. Οι διαδικασίες του συστήματος ποιότητας του Εργαστηρίου, όπως υποστηρίζονται από το ΠΣ BiopsySoft APLIS & HTS, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι οι πληροφορίες του ασθενούς παραμένουν απόρρητες και εμπιστευτικές, τηρώντας και τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας (Ν. 3418/2005 - Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, Ν. 2472/97 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»). Στα πλαίσια διασφάλισης της διαθεσιμότητας, ακεραιότητας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων του εργαστηρίου, το ΠΣ υποστηρίζει το σύστημα διαβάθμισης της διακινούμενης πληροφορίας.