Διερεύνηση των αιτιών ύπαρξηςμεγάλων λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στο Γενικό νοσοκομείο Λεμεσού. Ο βαθμός επίδρασης της αίθουσας ανάνηψης στην αποδοτικότητα του χειρουργείου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-07-26Συγγραφέας
Χαραλάμπους, Άντρος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ιστορικό/εισαγωγή: Το κίνητρο γι’ αυτή τη μελέτη ήταν η διαπίστωση ότι παρά το υψηλό επιστημονικό επίπεδο που χαρακτηρίζει το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια Νοσηλευτήρια, η συνολική εμπειρία που αποκομίζουν οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε οποιαδήποτε επέμβαση, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ευχάριστη, αφού τις περισσότερες φορές ενέχει ταλαιπωρία των ασθενών ή των οικείων τους, η οποία αποδίδεται στην καθυστέρηση της θεραπείας λόγω των μεγάλων λιστών αναμονής
Σκοπός: Η διερεύνηση των αιτιών ύπαρξης μεγάλων λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού καθώς και η εκτίμηση του βαθμού επίδρασης της αίθουσας ανάνηψης στην αποδοτικότητα του χειρουργείου.
Υλικό και Μέθοδος: πρόκειται για μια συγχρονική μελέτη 180 ασθενών του Νοσοκομείου Λεμεσού που υπεβλήθηκαν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση τα έτη 2008 και 2010.
Η λήψη των πληροφοριών έγινε με τη χρήση του κατάλληλου επιδημιολογικού δελτίου, τα δεδομένα του οποίου επεξεργάστηκαν, με τη χρήση του λογισμικού πακέτου SPSS 19.0 για Windows. Για τον έλεγχο της κανονικότητας των ποσοτικών μεταβλητών χρησιμοποιείται ο έλεγχος των Kolmogorov-Smirnov και τα ιστογράμματα κανονικότητας.
Αποτελέσματα: Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:
• Το 2008, που δε λειτουργούσε αίθουσα ανάνηψης, η πραγματοποίηση ανάνηψης εντός του χειρουργείου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού χρόνου κάθε επέμβασης, κατά μέσο όρο 32,8 λεπτά για τα χειρουργεία υψηλής βαρύτητας, 19 λεπτά για τα μέσης και 10 λεπτά για τα χαμηλής βαρύτητας
• Το 2010, με την ανάνηψη να πραγματοποιείται πλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκτός του ότι κερδήθηκαν οι παραπάνω χρόνοι, παρατηρήθηκε αύξηση της συνολικής ανάγκης του ασθενούς για μεταναισθητική φροντίδα κατά μέσο όρο 12,5 λεπτά για τις επεμβάσεις υψηλής βαρύτητας, 24 λεπτά για τις μέσης και 8,2 λεπτά για τις χαμηλής βαρύτητας επεμβάσεις.
• Με τη δημιουργία της αίθουσας ανάνηψης, εξοικονομήθηκαν σε ένα μήνα 1157,5 λεπτά. Ο χρόνος αυτός, αντιστοιχεί σε 42 επεμβάσεις μέσης βαρύτητας επιπλέον σε έξι μήνες και μείωση της λίστας αναμονής κατά 21 ημέρες ή αντιστοίχως 72 επεμβάσεις χαμηλής βαρύτητας και μείωση του χρόνου αναμονής στις λίστες κατά 35 ημέρες.
Συμπέρασμα: Παρόλο που οι αιτίες της ύπαρξης μεγάλων λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλές, οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία φαίνεται να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Η δημιουργία της αίθουσας ανάνηψης μείωσε το συνολικό χρόνο χρήσης της χειρουργικής αίθουσας επηρεάζοντας τις λίστες αναμονής παρά το ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.