Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) που δραστηριοποιείται με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-05Συγγραφέας
Σούρβαλης, Σωτήριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σε ένα όλο και περισσότερο μεταβαλλόμενο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τον πιο σημαντικό και σταθερό πόρο σε μία επιχείρηση. Η σωστή διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί την πιο σημαντική συνιστώσα, μέσω της οποίας μία επιχείρηση μπορεί να κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε οποιοδήποτε οικονομικό περιβάλλον δραστηριοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τον πιο πολύτιμο πόρο, το σημαντικότερο εργαλείο, όπου η Διοίκηση της Επιχείρησης άμα τον διαχειριστή σωστά θα αποκτήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αέναη κούρσα του οικονομικού ανταγωνισμού για την κυριαρχία στην Αγορά. Για αυτό όλο και περισσότερες έρευνες καταπιάνονται με τα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Σήμερα, ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θεωρείται από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων ως ένα αναλώσιμο προϊόν αλλά εκείνο το προϊόν που θα την προσφέρει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό. Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την ικανοποίηση των αναγκών και την παροχή κινήτρων για τους εργαζομένους. Σκοπός της είναι να περάσει τις σωστές στάσεις και συμπεριφορές, ώστε να καταστεί η επιχείρηση πιο αποτελεσματική, να αφουγκραστεί τα προβλήματα και να παράσχει κίνητρα, οικονομικά και μη, ώστε να ικανοποιήσει τους εργαζόμενούς της σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες. Για αυτό η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού έχει καθήκον να διοικεί με ένα μοντέλο διοίκησης που ανταποκρίνεται καλύτερα στην κουλτούρα του Οργανισμού, να προσλαμβάνει τους ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα που ταιριάζουν με την κουλτούρα του, να μεριμνά για τις ανάγκες των εργαζομένων της και να παρέχει κίνητρα σε αυτούς για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Όλα αυτά είναι σημαντικά για κάθε Επιχείρηση-Οργανισμό που δραστηριοποιείται σε οποιονδήποτε οικονομικό τομέα, πόσο μάλλον για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ο σκοπός της ύπαρξης της είναι η προσφορά υπηρεσιών με στόχο την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Έτσι η σωστή στελέχωση, οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας και η ικανοποίηση του προσωπικού είναι απαραίτητες συνιστώσες για να πετύχει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξετάσει την διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μία ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται με το προσφυγικό στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης. Θα ελεγχθεί η δομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την λήψη των αποφάσεων, η διαδικασία προσλήψεων για την στελέχωση της, οι εργασιακές συνθήκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί της, η ικανοποίηση τους για το εργασιακό τους περιβάλλον και πως αξιολογούνται. Η απάντηση αυτών των ερωτημάτων έγινε μέσα από την πραγματοποίηση πρωτογενούς έρευνας στο προσωπικό της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης μέσω της διαδικασίας των συνεντεύξεων. Αξίζει να τονισθεί επειδή ο ερευνητής δεν εργάζεται στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η τελευταία θα μείνει ανώνυμη, ώστε να αναδυθούν στην επιφάνεια οι πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν τέτοιο Οργανισμό.