Εκτίμηση της κατάθλιψης και της ποιότητας ζωής στους ηλικιωμένους: Μια σύγχρονη μελέτη στην Αθήνα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-06Συγγραφέας
Σαμόλης, Αλέξανδρος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι επιρρεπής σε διάφορες νόσους και ασθένεις και δη της ψυχοσυναισθηματικής υπόστασης. Η έρευνα συμβάλει στον προσδιορισμό της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία και στην ανεύρεση συσχετίσεων αυτής με το βαθμό ικανοποίησης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Τον πληθυσμό της μελέτης αποτελούν άτομα άτομα άνω των 65 ετών του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, που είναι ένας αστικός δήμος της περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος παρουσιάζει σημαντική δράση για την Τρίτη ηλικία. Συμμετείχαν 138 άτομα (68,4% γυναίκες) και με 75,3 μέση ηλικία.
Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που εμπεριείχε ερωτήματα για δημογραφικά χαρακτηριστικά και ακολούθως δυο διεθνή ερωτηματολόγια Beck και SF12V2 Health Survey. Η συλλογή των στοιχείων έγινε το 2017 με μορφή προσωπικών συνεντεύξεων . Έγινε συγχρονική μελέτη για την ανάδειξη συσχετίσεων. Τα στοιχεία επεξεργάστηκαν για το SF-12v2 Health Survey στην ειδική βάση και για το σύνολο του ερωτηματολογίου σε στατιστικό λογισμικό, ώστε να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα. Τέλος, τηρήθηκαν όλες οι αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας.
Αποτελέσματα: Η Κατάθλιψη εμφανίζεται στους ηλικιωμένους ως οριακή κλινική κατάθλιψη σε ποσοστό 10,9%, μέτρια κατάθλιψη 12,3%, σοβαρή κατάθλιψη 3,6% και εξαιρετικά σοβαρή κατάθλιψη 2,9%. Το 1,4% να δηλώνει ότι "θα ήταν καλύτερα να πέθαινα" και ότι έχει "συγκεκριμένα σχέδια αυτοκτονίας". Η εκτίμηση της σωματικής υγείας ήταν στο 43,4 και της ψυχικής υγείας ήταν στο 46,2 με προσδιοριζόμενο όριο το 50. Η κατάθλιψη συσχετίζεται με τη μειωμένη κοινωνική λειτουργικότητα και τα αρνητικά συναισθήματα. Στην Ελλάδα οι ηλικιωμένοι βιώνουν δύσκολο περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης με το 94,7% να αναφέρει πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και το 57% να πιστεύει ότι υποβιβάστηκε η φροντίδα υγείας του επειδή μειώθηκαν τα εισοδήματα του.
Η ποιότητα χωής των ηλικιωμένων συσχετίζεται με την κατάθλιψη. Τα κράτη θα πρέπει να προωθήσουν Πολιτικές Υγείας που να προάγουν την "Ενεργό και Υγιή Γήρανση"