Η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους και τα αίτια που την προκάλεσαν, η πολιτική της Τρόϊκα σε σχέση με αυτήν και η προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Abstract
Η παρούσα διατριβή συντάχθηκε για να υποβληθεί ως μεταπτυχιακή διατριβή στο τμήμα Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται αφορά τα χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου χρέους και ελλείμματος και πιο συγκεκριμένα την σχέση ανάμεσα στο δημόσιο έλλειμμα – χρέος και το εμπορικό ισοζύγιο.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ερευνήθηκε το ζήτημα της εξέλιξης του δημοσίου χρέους – ελλείμματος κατά την πάροδο δεκαετιών. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος – έλλειμμα αυξήθηκε κυρίως στην δεκαετία του 1980 και συνεχίστηκε έτσι ως σήμερα.
Στο κεφάλαιο 1 αναλύεται το ελληνικό δημόσιο χρέος – έλλειμμα και το εμπορικό ισοζύγιο. Μετά από μια γρήγορη ιστορική αναδρομή της ελληνικής οικονομίας από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1980 η διατριβή αναλύει στοιχεία αναφορικά με την ελληνική οικονομία από το 1980 έως σήμερα. Θα χρησιμοποιηθούν στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα για να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση.
Στο κεφάλαιο 2 αναλύεται η πολιτική της τρόικα (ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ) και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Επίσης γίνονται προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει η τρόικα για να διευκολύνει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της γρήγορης ανάρρωσης καθώς και της ανάπτυξης.
Στο κεφάλαιο 3 αναλύεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του. Δίνεται προσοχή στην πολιτική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 2008. Γίνονται προτάσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν από απροσδόκητα και επίσης ανεπιθύμητα προβλήματα.
Στο κεφάλαιο 4 συνοψίζονται τα κύρια σημεία της έρευνας και διατυπώνονται βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η παρούσα διατριβή.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται κυρίως από το διαδίκτυο όπως π.χ εκθέσεις γερμανικών ερευνητικών ιδρυμάτων αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, έντυπα μέσα ενημέρωσης καθώς και εργασίες άλλων φοιτητών οικονομικών σχολών. Ο υποψήφιος βεβαιώνει ότι η υποβληθείσα εργασία είναι προσωπική εκτός όπου γίνεται αναφορά στις εργασίες άλλων.