Ζητήματα (Δια)τροφής στο μυθιστόρημα η Δίαιτα της Ύαινας της Βασιλικής Κάππα (2000)
Abstract
Στην εργασία αυτή θα προσπαθήσουμε, αρχικά, να αναδείξουμε τη συσχετιστική σχέση της (δια)τροφής με τη λογοτεχνία. Mια σχέση που ξεκινάει από ομοιότητες που εντοπίζονται σε επίπεδο λεξιλογίου, εκφράσεων και κοινών βιολογικών μηχανισμών, ξεκινώντας με την κοινή παραδοχή πως το φαγητό αποτελεί τόσο τροφή σώματος όσο και πνεύματος.
Εν συνεχεία, θα εντοπίσουμε πώς η τροφή ενσωματώνεται στα λογοτεχνικά αφηγήματα και θα διαπιστώσουμε πως στη σύγχρονη και κλασική παγκόσμια γραμματολογία μπορεί εύκολα κανείς να εντοπίσει έναν ευρύ κατάλογο γαστριμαργικού περιεχομένου λογοτεχνικών κειμένων, ανάμεσα τους και αυτό της Βασιλικής Κάππα Η δίαιτα της ύαινας (2000).
Στο μυθιστόρημα Η δίαιτα της ύαινας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ζητήματα (δια)τροφής όπως αυτά θίγονται από τη μυθιστορηματική πένα της Βασιλικής Κάππα. Θα εντοπίσουμε και θα αναδείξουμε τις αφηγηματικές τεχνικές που η συγγραφέας χρησιμοποιεί για να περιγράψει μια συγκεκριμένη μορφή παχυσαρκίας, που ταλανίζει τους οκτώ ήρωες του μυθιστορήματος, την παραμορφωτική, καθώς και την ατέρμονη προσπάθεια των ηρώων να διαχειριστούν την ιδιαιτερότητά τους, μια ιδιαιτερότητα που συγκρούεται με τα αισθητικά πρότυπα και το γούστο που έχει θέσει η κοινωνία. Κατά την προσπάθεια αυτή θα αναδειχθεί το κοινωνιολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο που οδήγησε τους ήρωες στη διαταραχή, καθώς και τη μακρά και δύσκολη πορεία απεξάρτησής τους από το φαγητό και θεραπείας της νόσου τους.
Επίσης, θα αντιπαραβάλουμε το μυθιστόρημα της Κάππα με το αντίστοιχο του Ραμπελαί Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ (1994), για να ανιχνεύσουμε κοινά μοτίβα. Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του μυθιστορήματος θα διερευνηθεί και σε σχέση με την τέχνη, μια σχέση που στηρίζεται στο δίπτυχο υλικό- άυλο και αναπτύσσεται πολυεπίπεδα.