Μέθοδοι αποτίμησης εταιρειών: Η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Abstract
Η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της χώρας καταβάλει σημαντική προσπάθεια προώθησης ενός φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ.
Η ΕΥΔΑΠ είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα με σημαντικό τζίρο, υψηλή κερδοφορία και σχεδόν μονοπωλιακά χαρακτηριστικά στην αγορά που δραστηριοποιείται. Η ΕΥΔΑΠ έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υδροδότησης και αποχέτευσης της Πρωτεύουσας αποτελεί σήμερα μια άρτια καθετοποιημένη επιχειρηματική μονάδα στη διάθεση νερού δικτύου στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Το μονοπωλιακό πλεονέκτημά της, σε σύνδεσμο με το γεγονός ότι παρέχει ένα δημόσιο αγαθό ανελαστικής ζήτησης, της επιτρέπουν να προβλέπει με βεβαιότητα τη διατήρηση των πωλήσεών της τα επόμενα χρόνια, παρά τη δύσκολη συγκυρία. Οι προοπτικές της εταιρείας παρά το δυσμενές κλίμα παραμένουν ικανοποιητικές, κυρίως λόγω του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και των σημαντικών επενδύσεων που διασφαλίζουν την ισχυρή της θέση στο μέλλον.
Η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία κυριαρχείται από την ύφεση, έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση το Ελληνικό Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων επιχειρήσεων να υπο-αντιπροσωπεύουν την πραγματική τους αξία.
Η παρούσα διατριβή εφαρμόζει στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ τρεις διαφορετικές εξωχρηματιστηριακές μεθόδους αποτίμησης (μέθοδος ελευθέρων ταμειακών ροών, υπερπροσόδου και μελλοντικών κερδών) και συγκρίνει τα αποτελέσματα τους με την χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της σύγκρισης η πραγματική αξία της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της. Δηλαδή, η διάθεση του ποσοστού του 27,30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της φαίνεται πως υποεκτιμά την αξία της.