dc.contributor.advisor | Τζουβελέκας, Ευάγγελος | |
dc.contributor.author | Χάματσου Ψαρά, Μηλίτσα | |
dc.contributor.other | Xamatsou Psara, Militsa | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2017-09-08 | |
dc.date.accessioned | 2017-09-08T10:39:28Z | |
dc.date.available | 2017-09-08T10:39:28Z | |
dc.date.copyright | 2017-05 | |
dc.date.issued | 2017-09-08 | |
dc.identifier.other | ΜΔΕΑ/2017/00015 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/3085 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η Εφοδιαστική Αλυσίδας είναι ένα δυνατό εργαλείο για κάθε επιχείρηση το οποίο μπορεί να διαμορφώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστώ. Στο σημερινό περίπλοκο, παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον η ανάγκη για πιο αποτελεσματικό συντονισμό των λειτουργιών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Για να μπορέσει μια επιχείρηση να αξιοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από μια υγιή και ισχυρή Εφοδιαστική Αλυσίδα πρέπει να γνωρίσει και να αντιληφθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν. Στην Πιτσιλιά, μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωγραφικά, κλιματολογικά, εδαφικά, πολιτιστικά, δημογραφικά χαρακτηριστικά δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στο παραγωγικό και μεταποιητικό τομέα αγροτροφίμων. Είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη και η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων γιατί η Πιτσιλιά έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο πολυσύνθετη γαστρονομική ορεινή περιοχή της Κύπρου» η οποία διαφυλάσσει μέχρι σήμερα σημαντικό κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Τι γνώσεις έχουν όμως οι επιχειρηματίες αυτών των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας; Είναι σε θέση να αναπτύξουν ολιστικά μια αποτελεσματική Εφοδιαστική Αλυσίδα ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση τους; Επιχειρήθηκε μέσα από ένα ερωτηματολόγιο βασισμένο στη διεθνή βιβλιογραφία, μια πρώτη εκτίμηση των γνώσεων που έχουν αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν σε συγκεκριμένους τομείς της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από ίσο αριθμό γεωργών και μεταποιητών. Μέσα από την ανάλυση των απαντήσεων φάνηκε ότι οι γνώσεις που έχουν είναι ελλιπείς και μεμονωμένες. Δεν χρησιμοποιούν την Εφοδιαστική Αλυσίδα μέσα σε ένα ολιστικό πλαίσιο. Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επιχείρηση τους και δηλώνουν πρόθυμοι για εμβάθυνση των γνώσεων τους, με σκοπό βέβαια την εφαρμογή τους στην επιχείρηση τους. | el_GR |
dc.format.extent | viii, 77 σ. 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Εφοδιαστική αλυσίδα -- Αγροτρόφιμα | el_GR |
dc.subject | Supply chain -- Agro-food | el_GR |
dc.title | Η δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτροφίμων | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | Supply Chain is a powerful tool for any business that can form a competitive edge over competitors. In today's complex, globalized business environment, the need for more effective coordination of the functions in a Supply Chain is more than necessary. In order for a business to take advantage of the benefits it can derive from a healthy and robust Supply Chain, it must realize and be aware of the potential that exists. In Pitsilia, an area with particular geographic, climatic, territorial, cultural, demographic characteristics is active in enterprises in the productive and processing sector of agro-food. The growth and survival of these businesses is very important because Pitsilia has been described as "the most complex gastronomic mountainous region of Cyprus" which preserves a significant part of our intangible cultural heritage. But what knowledge do entrepreneurs of these businesses have about the potential of the Supply Chain? Are they able to develop holistically an efficient Supply Chain in order to create a competitive edge for their business? It has been attempted through a questionnaire based on international literature, a first assessment of the knowledge they have and how they work in specific areas of the Supply Chain. The questionnaires were answered by an equal number of farmers and processors. Through the analysis of the responses it appeared that the knowledge they have is incomplete and isolated. They do not use the Supply Chain within a holistic context. Although, everyone realizes that it is a powerful tool for their business and they are willing to deepen their knowledge in order to apply them to their business. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |