Η δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτροφίμων
Abstract
Η Εφοδιαστική Αλυσίδας είναι ένα δυνατό εργαλείο για κάθε επιχείρηση το οποίο μπορεί να διαμορφώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστώ. Στο σημερινό περίπλοκο, παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον η ανάγκη για πιο αποτελεσματικό συντονισμό των λειτουργιών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Για να μπορέσει μια επιχείρηση να αξιοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από μια υγιή και ισχυρή Εφοδιαστική Αλυσίδα πρέπει να γνωρίσει και να αντιληφθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν. Στην Πιτσιλιά, μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωγραφικά, κλιματολογικά, εδαφικά, πολιτιστικά, δημογραφικά χαρακτηριστικά δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στο παραγωγικό και μεταποιητικό τομέα αγροτροφίμων. Είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη και η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων γιατί η Πιτσιλιά έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο πολυσύνθετη γαστρονομική ορεινή περιοχή της Κύπρου» η οποία διαφυλάσσει μέχρι σήμερα σημαντικό κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Τι γνώσεις έχουν όμως οι επιχειρηματίες αυτών των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας; Είναι σε θέση να αναπτύξουν ολιστικά μια αποτελεσματική Εφοδιαστική Αλυσίδα ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση τους; Επιχειρήθηκε μέσα από ένα ερωτηματολόγιο βασισμένο στη διεθνή βιβλιογραφία, μια πρώτη εκτίμηση των γνώσεων που έχουν αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν σε συγκεκριμένους τομείς της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από ίσο αριθμό γεωργών και μεταποιητών. Μέσα από την ανάλυση των απαντήσεων φάνηκε ότι οι γνώσεις που έχουν είναι ελλιπείς και μεμονωμένες. Δεν χρησιμοποιούν την Εφοδιαστική Αλυσίδα μέσα σε ένα ολιστικό πλαίσιο. Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επιχείρηση τους και δηλώνουν πρόθυμοι για εμβάθυνση των γνώσεων τους, με σκοπό βέβαια την εφαρμογή τους στην επιχείρηση τους.