Το δυνητικό μουσείο στον 21ο αιώνα. Μια πρόταση για το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-06-26Συγγραφέας
Μιχαήλ Ανδρέου, Βαρβάρα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Το μουσείο αξιοποιώντας τις λειτουργίες του διαδικτύου μπορεί να ωφεληθεί με δραστηριότητες που δεν είναι εφικτές στο φυσικό/ συμβατικό περιβάλλον του, τόσο για τους λειτουργούς του όσο και για τους επισκέπτες του.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η εκτενής μελέτη των δυνατοτήτων που δύναται να προσφέρει το δυνητικό μουσείο στους χρήστες. Ο όρος «δυνητικό μουσείο» φαίνεται να χρήζει διερεύνησης και διασαφήνισης. Αρχικά, λοιπόν, η παρούσα διατριβή μελετά την υπάρχουσα βιβλιογραφία και καθορίζει το πλαίσιο του όρου. Έπειτα, προχωρεί σε άλλα ερευνητικά ζητήματα, όπως η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στο φυσικό/ συμβατικό και το δυνητικό μουσείο. Η έρευνα εξετάζει τις εφαρμογές, που χρησιμοποιούνται από τα μουσεία μέχρι στιγμής, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το ζήτημα αυτό παρουσιάζεται με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και με το παράδειγμα τριών δυνητικών μουσείων από τον διεθνή χώρο.
Στη συνέχεια μελετώνται η σύνδεση δυνητικού μουσείου – κοινού, που ανοίγει νέα κανάλια επικοινωνίας και συμμετοχής των χρηστών στον πολιτισμό. Διερευνάται πώς οι αξίες, ιδιότητες και χαρακτηριστικά του μουσείου, όπως αυτά ορίζονται από το International Council Of Museums, διατηρούνται ή επεκτείνονται με τη δημιουργία ενός δυνητικού μουσείου.
Τέλος, η μειωμένη παρουσία δυνητικών μουσείων στον κυπριακό μουσειακό χώρο καθιστά αναγκαία την προβολή αυτής της νέας μουσειακής εμπειρίας. Έτσι, σε μια πρακτική εισήγηση και μετά από επιτόπια έρευνα, εξετάζεται πώς και κατά πόσον η δημιουργία ενός δυνητικού μουσείου θα μπορούσε να προσφέρει στην ανάπτυξη ενός μικρού, τοπικού μουσείου, απομακρυσμένου από τα αστικά κέντρα, όπως το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου.