Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στις γνώσεις και δεξιότητες νοσηλευτικών λειτουργών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στη βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
Abstract
Σκοπός: Η διερεύνηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νοσηλευτικών λειτουργών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, πριν από την διενέργεια ειδικού ενδονοσοκομειακού εκπαιδευτικού προγράμματος κατάρτισης στη Β-ΚΑΡΠΑ και η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του αμέσως μετά, 3 και 6 μήνες μετά. Επιπλέον, η διερεύνηση συσχέτισης και με άλλους παράγοντες που πιθανόν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του.
Υλικό και μέθοδος: Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 104 Νοσηλευτές που εργάζονταν σε όλα τα τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Για την αξιολόγηση των θεωρητικών γνώσεων και τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε δημογραφικά χαρακτηριστικά, ερωτήσεις αξιολόγησης θεωρητικών γνώσεων σε σχέση με την εφαρμογή Β-ΚΑΡΠΑ και 10 σημεία αξιολόγησης πρακτικών δεξιοτήτων.
Αποτελέσματα: Η μέση βαθμολογία γνώσεων των νοσηλευτικών λειτουργών σε θέματα Β-ΚΑΡΠΑ πριν από την εκπαίδευση ήταν 5,8, ενώ μετά την εκπαίδευση αυξήθηκε σε 8,2. Τρεις και έξι μήνες μετά από την εκπαίδευση η μέση βαθμολογία γνώσεων μειώθηκε σε 7,1. Αναφορικά με τις δεξιότητες των νοσηλευτικών λειτουργών στη Β-ΚΑΡΠΑ, η μέση βαθμολογία ήταν 6,8 πριν την εκπαίδευση, 9,1 μετά από την εκπαίδευση, 8,2 μετά από 3 μήνες και 7,7 μετά από 6 μήνες. Οι νοσηλευτικοί λειτουργοί μεγαλύτερης ηλικίας είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία γνώσεων σε θέματα Β-ΚΑΡΠΑ πριν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι άνδρες είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία δεξιοτήτων σε θέματα Β-ΚΑΡΠΑ σε σχέση με τις γυναίκες. Ειδικά οι άνδρες πιστοποιηθήκαν θετικά αναφορικά με τη δεξιότητα στις θωρακικές συμπιέσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό (67,6%) σε σχέση με τις γυναίκες (40,6%).
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Η βαθμολογία παρουσίασε σημαντική αύξηση αμέσως μετά την εκπαίδευση τόσο στις γνώσεις όσο και στις δεξιότητες και παρόλο που 3 και 6 μήνες μετά παρουσίασε σχετική πτώση, εντούτοις παρέμεινε σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τη βαθμολογία πριν από την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι γνώσεις και κυρίως οι δεξιότητες της Β-ΚΑΡΠΑ
8
μειώνονται σημαντικά μέσα σε 3-6 μήνες, μετά την αρχική εκπαίδευση και έτσι είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του προσωπικού με ειδικά προγράμματα ΚΑΡΠΑ σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών για την διατήρηση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των νοσηλευτών σε ικανοποιητικά επίπεδα έτσι ώστε να συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης του ασθενή που υπέστη καρδιακή ανακοπή.