Επαγγελματίες υγείας και οργανωτικά εμπόδια χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής: Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-03-03Συγγραφέας
Φιλίππου, Στέλλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια, ο όγκος των πληροφοριών που σχετίζονται με την ιατρική περίθαλψη του ασθενή έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού εργαστηριακών και παραϊατρικών εξετάσεων στα αρχεία των ασθενών. Επιπρόσθετα, τα καθήκοντα των ιατρών και νοσηλευτών αυξάνονται συνεχώς και η ανάγκη για διασφάλιση των ιατρικών αρχείων ασθενών γίνεται περισσότερο επιτακτική.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση των εμποδίων, τα οποία προκύπτουν μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής, από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Οι επιμέρους στόχοι αφορούν στη διερεύνηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, στην περιγραφή σημαντικών ορισμών (ηλεκτρονική υγεία, τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών), στην ανάλυση των παραγόντων άρνησης των επαγγελματιών υγείας στην αποδοχή χρήση τους, τις εφαρμογές τεχνολογιών πληροφορικής αλλά και στη διερεύνηση των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προκύψουν από την χρήση τους. Επιπλέον, θα γίνει προσπάθεια να εξακριβωθεί η ανάγκη υιοθέτησης των τεχνολογιών πληροφορικής στο χώρο της υγείας, την διερεύνηση των εμποδίων που υπάρχουν και τέλος θα αναλυθούν οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν στην καθολική εφαρμογή της Υγείας.
Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ανασκόπηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων: EMBASE, MEDLINE, CINAHIL, COCHRANE, SCIENCE, PUBMED, BIOMED, ΙΕΕΕ,SAE, E-MEDICINE.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα των ερευνών προτείνουν τη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών που θα οδηγήσουν αναφορικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής που πρόκειται να στοχεύσουν στη μεγιστοποίηση της ωφέλειας προς την κοινωνία, αφού θα εισαγάγει νέες τεχνολογίες στο δημόσιο και θα παράσχει πιο προσβάσιμες και αποδοτικές υπηρεσίες. Τέλος αναφέρεται η δημιουργία Νομικού και Θεσμικού Πλαισίου για τις εφήμερες η-Υγείας και η υιοθέτηση και εφαρμογή προτύπων στο χώρο της υγείας.