Οικονομική μελέτη των χώρων pigs πριν και μετά τη κρίση: Συγκριτική ανάλυση και επιπτώσεις
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία έχει σαν στόχο να μελετήσει τις επιπτώσεις που είχε η κρίση του 2007 σε κάθε μία από τις χώρες που αποτελούν την ομάδα pigs δηλαδή Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία. Θα εξεταστεί η περίοδος 2000 έως 2010 ώστε να εξετάσουμε πως εξελισσόταν τα βασικά οικονομικά μεγέθη των υπό εξέταση κρατών πριν την κρίση και πως αυτά επηρεάστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Η μελέτη αυτή θεωρείται σημαντική καθώς η αρνητική πορεία των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών αξιολογείται αρνητικά από τις αγορές οι οποίες δανείζουν τα κράτη και οι επιπτώσεις τους εμφανίζονται στο κόστος δανεισμού.
Συνεπώς, η μελέτη μας θα μπορέσει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για εκείνους που σχολιάζουν την οικονομική πολιτική για τα κράτη αυτά. Ενδεικτικά τα μεγέθη που θα εξεταστούν είναι το χρέος, το έλλειμμα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο πληθωρισμός και η ανεργία. Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει στα συγκριτικά αποτελέσματα που θα αναλύσουμε για να διακρίνει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία κάθε χώρας καθώς και τις βασικές αιτίες που οι επιπτώσεις της κρίσης ήταν μεγαλύτερες στα κράτη αυτά.
Η μεθοδολογία μας θα ακολουθήσει δύο στάδια ανάλυσης.
Στο 1ο στάδιο θα ασχοληθούμε με το κάθε κράτος χωριστά παρουσιάζοντας καταρχήν τα οικονομικά χαρακτηριστικά του καθενός, την πορεία τους κατά την τελευταία δεκαετία και τις σημαντικότερες χρονικές περιόδους που παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα καθώς και αρνητικά. Στο στάδιο αυτό θα παρουσιάσουμε και ετήσια στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που αφορούν την εξέλιξη τους σχολιάζοντας για το κάθε έτος τις μεταβολές που εμφανίζουν.
Στο 2ο στάδιο ανάλυσης θα γίνει συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου σταδίου. Καταρχήν θα δούμε σε επίπεδο χαρακτηριστικό της οικονομίας ποιες ομοιότητες και διαφορές υπάρχουν μεταξύ των χωρών pigs.
Ο στόχος μας θα είναι να αποφασίσουμε κατά πόσον η κατηγοριοποίηση των χωρών αυτών οφείλεται κυρίως σε ομοιότητες της οικονομίας τους ή απλά ομαδοποιούνται με βάση τα αποτελέσματα τους στα βασικά οικονομικά μεγέθη. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα ίδια τα δεδομένα ώστε να δούμε συγκριτικά τις ετήσιες μεταβολές μεταξύ των κρατών αυτών και να συμπεράνουμε κατά πόσο οι επιπτώσεις αφορούν τα ίδια οικονομικά μεγέθη και τον ίδιο βαθμό επίδρασης.