Show simple item record

dc.contributor.advisorΖορπάς, Αντώνης
dc.contributor.authorΣουρμελή, Ιφιγένεια
dc.contributor.otherSourmeli, Ifigenia
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2016-10-14
dc.date.accessioned2016-10-14T06:44:17Z
dc.date.available2016-10-14T06:44:17Z
dc.date.copyright2016-08
dc.date.issued2016-10-14
dc.identifier.otherΔΠΠ/2016/00114el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/2692
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή προσεγγίζει το θέμα της μηδενικής παραγωγής αποβλήτων στα όρια του Δήμου Λεμεσού. Η διαχείριση των τροφικών αποτελεί ένα βασικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός της έρευνας, είναι αφενός να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση στο Δήμο Λεμεσού σε σχέση με την παραγωγή, πρόληψη, μείωση και απόρριψη των τροφικών αποβλήτων και αφετέρου να προτείνει μέτρα πρόληψης προσαρμοσμένα στην Κυπριακή πραγματικότητα. Αρχικά γίνεται μία θεωρητική προσέγγιση του θέματος, αναλύοντας της κατηγορίες αποβλήτων, την νομοθεσία, την υφιστάμενη κατάσταση στην Ε.Ε για τα τροφικά απόβλητα, τα αίτια που τα δημιουργούν και τους τρόπους μείωσης των τροφικών αποβλήτων. Ακολούθως αναφερόμαστε στα θέματα της πρόληψης και στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Λεμεσού τόσο στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και στον τομέα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Με τη διανομή του ερωτηματολογίου σε 100 νοικοκυριά του Δήμου Λεμεσού και τη χρήση του Excel και του στατιστικού πακέτου SPSS Statistics 24, τα αποτελέσματα δείχνουν τα έξης: οι ερωτηθέντες δεν είναι ενημερωμένοι με το θέμα της κομποστοποίησης ως εκ τούτου δεν κάνουν κομποστοποίηση και πως η ανακύκλωση είναι η βασική μέθοδος πρόληψης τροφικών αποβλήτων στα νοικοκυριά της Λεμεσού. Επίσης η επαναχρησιμοποίηση μαγειρεμένου φαγητού είναι μια μέθοδος που άρχισαν δειλά να την εφαρμόζουν. Οι καταναλωτές προσπαθούν να μειώσουν τα τροφικά απόβλητα και ο κύριο λόγος φαίνεται να είναι η οικονομική κρίση. Ο Δήμος Λεμεσού οφείλει να ενημερώσει τους καταναλωτές μέσω διαφορών εκδηλώσεων, για τους τρόπους πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης των τροφικών αποβλήτων, καθώς και για τις συνέπειες τους στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η διανομή κάδων κομποστοποίησης καθώς και τα οικονομικά κίνητρα από το Δήμο, θα μπορούσαν σε 1ο στάδιο να αποτελέσουν σημαντικό λόγο στην προσπάθεια των νοικοκυριών για μείωση των Τ.Α.el_GR
dc.format.extentvii, 175 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΤροφικά απόβλητα -- Πρόληψηel_GR
dc.subjectFood waste -- Preventionel_GR
dc.subjectΑνακύκλωσηel_GR
dc.subjectRecyclingel_GR
dc.titleΣτρατηγική προσέγγιση μηδενικής παραγωγής τροφικών αποβλήτων στα όρια του Δήμου Λεμεσούel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe current thesis approaches the issue of zero waste generation within the boundaries of the Municipality of Limassol. The management of food waste constitutes a major environmental problem that requires special attention worldwide. The aim of the research is on the one hand to describe the current situation in the Municipality of Limassol as concerns the production, prevention, reduction and disposal of food waste and, on the other hand, to propose preventative measures which could be adapted to the Cypriot reality. Initially a theoretical approach is undertaken, with an analysis of the various categories of waste, the legislation, the present situation in the EU concerning food waste, the primary causes and reduction methods. Thereinafter, we elaborate on the issues of prevention and on the current situation in the Municipality of Limassol in both the fields of waste management and in those of recycling and composting. Through the dissemination of a questionnaire to 100 households in the Municipality of Limassol and with the use of Excel and of the statistical package SPSS Statistics 24, the results revealed that: the respondents were not informed on the issue of composting and therefore they did not utilize this method. Consequently, recycling constitutes the primary method of food waste prevention in Limassol households. Moreover, the re - use of cooked food is another method that is gradually being used. Consumers are making an attempt to reduce food waste and the main reason seems to be the economic crisis. The Municipality of Limassol has an obligation to inform consumers through various events, on how to prevent, re - use, recycle and compost food waste, as well as on the impact of these activities on society, the economy and the environment. The distribution of composting bins, as well as various financial incentives on behalf of the Municipality, could be a first step in the efforts of households to reduce their food waste.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record