Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πως επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία. Αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο των τραπεζών; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης τους;
Abstract
Λόγω της Παγκοσμίας Οικονομικής Κρίσης των τελευταίων χρόνων εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της Τραπεζικής Κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το τραπεζικό σύστημα αρκετών χωρών είχε εμφανίσει υψηλό ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από αυτή την κατάσταση δεν μπορούσε να μείνει εκτός η Κύπρος. Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ανοιχτή πληγή για την οικονομία. Οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) είναι η αχίλλειος πτέρνα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, υπάρχει πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να προκύψουν προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία προς της οικονομική ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι η «παραγωγή» από τις τράπεζες βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.
Η παρούσα εργασία διερευνά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επηρεάζουν την Κυπριακή Οικονομία. Θα γίνει εκτενής περιγραφή του ορισμού των Μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με την νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών από τον Απρίλιο του 2015. Θα γίνει επεξήγηση πότε μια χορήγηση ταξινομείται ως μη εξυπηρετούμενη και πότε αποταξινομείται. Επίσης, θα επεξηγηθεί ο όρος ρύθμιση και πότε μια χορήγηση θεωρείται ρυθμισμένη και πότε μη ρυθμισμένη. Θα παρουσιαστούν στοιχεία που θα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων για τις κυριότερες τράπεζες που αποτελούν το τραπεζικό σύστημα. Επιπρόσθετα, θα επεξηγηθούν οι διάφοροι τραπεζικοί κίνδυνοι που πιθανόν να αντιμετωπίσει μια τράπεζα. Τέλος, θα δούμε αν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατά πόσον σήμερα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των Τραπεζών.
Σκοπός είναι να τονιστεί το μέγεθος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν, για να μην προκύψουν νέες ανάγκες κεφαλαίων για τις τράπεζες και για να μπορέσει να ανακάμψει η Κυπριακή Οικονομία.