Η χρηματοοικονομική ανάλυση των ελληνικών τραπεζών και η επίδραση της δημοσιονομικής κρίσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-08-30Συγγραφέας
Παπαγιάννης, Πελοπίδας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας 1970-1980, οι σοβαρές οικονομικές διαταραχές σε διεθνή κλίμακα είχαν ως αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια οι αδυναμίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για έλεγχο των αγορών αλλά και για προστασία των πολιτών. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων ήρθε μέσω ενός θεσμικού πλαισίου εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με ονομασία <<Η Εποπτεία της Βασιλείας >>. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που παρατηρήθηκαν σημαντικές εξελίξεις στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, όπως η έντονη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και η οποία επέφερε ένα άκρως επικίνδυνο οικονομικό περιβάλλον που είχαμε να βιώσουμε από το μεγάλο κραχ του 1929, η Επιτροπή της Βασιλείας προχώρησε στην αναπροσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙ, γνωστό ως Βασιλεία ΙΙΙ, με αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων και στην καλύτερη ρευστότητα των τραπεζών .
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αναλύουμε το πλαίσιο της Βασιλείας Ι, Βασιλείας ΙΙ, Βασιλείας ΙΙΙ, που θεσπίστηκαν από το 1988 μέχρι και σήμερα λόγω των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων διεθνώς, καθώς οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια επηρέασαν σημαντικά την πορεία των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και των κρατών που εγκαθίστανται αυτά. Η αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματοοικονομικών αγορών καθιστά επιτακτική την ανάλυση και αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα τραπεζικά ιδρύματα και οι επενδυτές.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας , όπου τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα βίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειές της, παρουσιάζοντας χαμηλή αποδοτικότητα, έλλειψη ρευστότητας καθώς και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια κυρίως τη διετία 2011-2012. Η πορεία των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει μια κάμψη, με αρνητικούς πολλές φορές χρηματοοικονομικούς δείκτες τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και της φθίνουσας πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η μελέτη αφορά στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα , Alpha Bank , Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank) την χρονική περίοδο 2004 μέχρι 2013, από την οποία και προκύπτει ότι τη διετία 2011-2012 υπήρχαν πολλά προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.